Sla navigatie over

Vlaamse Regering test haar teststrategie in aanloop naar een festivalzomer

Nadat eerst gezegd werd het niet te willen doen, organiseert de Vlaamse Regering nu toch testevenementen in de culturele sector. Die moeten in de eerste plaats de effectiviteit van de teststrategie bij evenementen onderzoeken, zo klinkt het bij de regering op vraag van Open Vld-parlementslid Stephanie D’Hose. “Een jaar na de afkondiging van de eerste lockdown vraagt de sector terecht naar een duidelijk en evenwichtig beleid dat een pad richting heropening schetst”, zegt D’Hose.

Op verschillende plaatsen in het land vonden dit weekend acties plaats om de culturele sector een hart onder de riem te steken, exact een jaar na de eerste lockdown. Ook ‘1 Jaar Knaldrang’ van Studio Brussel en een marathonconcert in het Sportpaleis stonden in het teken daarvan. “De cultuur- en evenementensector wil geen ongegronde versoepelingen, maar wel een duidelijk en evenwichtig beleid”, stelt Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose.

Vlaams minister-president Jan Jambon, bevoegd voor cultuur, liet eerder deze maand weten geen testevenementen te zullen organiseren. Hij wilde wel leren uit buitenlandse voorbeelden. Ondertussen raakte bekend dat er toch zo’n evenementen aankomen in onder andere de Gentse Ghelamco Arena en in Hasselt, waar studenten en jongeren voor het eerst opnieuw mogen feesten.

De Vlaamse Regering wil via deze evenementen, die samen met onder andere Livenation en Pukkelpop worden georganiseerd, de eigen teststrategie testen. Hierbij worden zowel de betrouwbaarheid van sneltesten en zelftesten, de protocollen om die testen bij evenementen te kunnen gebruiken als de opvolging na een positieve test onderzocht. Zo moet de komende weken en maanden duidelijk worden op welke manier de cultuur- en evenementensector kan heropenen. De Vlaamse ministers Beke en Demir zitten daarover samen met experten uit de sector.

D’Hose plaatst wel kanttekeningen: “Vlaanderen heeft een rijk en breed cultureel veld en kent meer evenementen dan enkel de grote festivals. In Frankijk wordt perspectief gecreëerd voor kleine openluchtevenementen met maximum vijfduizend mensen. Deze initiatieven worden trouwens gesteund door viroloog Steven Van Gucht. Bij het uittekenen van een eventuele festivalzomer mogen dit soort initiatieven niet vergeten worden.”

Volgende week vrijdag staat er opnieuw een Overlegcomité gepland. D’Hose hoopt dat minister-president Jambon daar prioriteiten stelt. “U liet vandaag een ballonnetje op om de terrassen van de horeca te openen, maar ik zou het fijn vinden mocht de minister van Cultuur ook de cultuur- en evenementensector op tafel leggen”, sluit D’Hose haar tussenkomst in het parlement af. “Niet om snelle versoepelingen aan te kondigen, maar om duidelijkheid te verschaffen en de sector het signaal te geven dat de politiek haar niet vergeten is.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder