Sla navigatie over

“Vlaanderen moet gemeenten helpen in strijd tegen winkelleegstand”

“De detailhandel staat onder zware druk. Als we nu niet ingrijpen, dreigt de leegstand alleen maar groter te worden,” zegt Lydia Peeters. De minister belooft om met steden en gemeenten in dialoog te gaan en na te gaan hoe Vlaanderen hen het beste kan helpen.

Onderzoeksbureau Idea Consult heeft een grootschalig onderzoek gevoerd naar hoe het gesteld is met de handelszaken in de Vlaamse winkelstraten. Conclusie: in Vlaanderen stond vorig jaar 934.000 vierkante meter winkeloppervlakte leeg, ofwel het equivalent van ruim 130 voetbalvelden. “Maar vooral, de trend is stijgend en dat baart ons grote zorgen,” zegt Lydia Peeters. “Vooral in winkelkernen in steden en gemeenten neemt de leegstand toe.”

Strijd nog niet gestreden

De voorbije jaren werden heel wat initiatieven genomen door de Vlaamse regering om steden en gemeente te helpen in hun strijd tegen winkelleegstand. “Steden en gemeenten die kernversterkende maatregelen namen, konden rekenen op een Vlaamse subsidie. De cijfers tonen aan dat de strijd nog niet gestreden is. Daarom lijkt het aangewezen om opnieuw een oproep te lanceren naar de gemeenten en subsidies te geven,” zegt Peeters, die de minister van werk ondervroeg in het Vlaams Parlement.

Minister Muyters beloofde alvast te gaan luisteren bij de steden en gemeenten om zo na te gaan hoe hij hen het beste kan helpen in hun strijd tegen de leegstand. “Het is goed dat de minister zijn oor te luisteren gaat leggen. Het zullen in de eerste plaats de lokale besturen zijn die de leegstand moeten aanpakken en moeten investeren in kernversterking. Maar er moeten na die consultatieronde wel concrete engagementen komen, zegt Lydia Peeters.

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder