Sla navigatie over

Vlaanderen gaat strenger zijn voor subsidies aan KMO’s

Vlaams Parlementslid Vande Reyde: “Overheidssteun voor homeopathie, paardenfluisteraars en een opleiding Colombian butt lift door Lesley-Anne Poppe, dat was niet meer te verantwoorden”

De Vlaamse Regering gaat voortaan strenger zijn voor de subsidies aan KMO’s die gegeven worden via de zogenaamde KMO-portefeuille. Dat is een instrument waarmee ondernemingen subsidies krijgen voor allerlei opleidingen en zakelijk of welzijnsadvies. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde is al langer kritisch over deze subsidies. Hoewel ze bedoeld zijn om ondernemers te ondersteunen, werd de KMO-portefeuille een allegaartje waarin bijvoorbeeld dingen als bachbloesemtherapie, sjamanisme, hypnose, kaartleggen tot zelfs de Colombian butt lift door Lesley-Anne Poppe door de Vlaamse overheid gesubsidieerd werden.

De voorbije jaren werd er al een besparing van 23 miljoen euro op de KMO-portefeuille doorgevoerd. Nu gaat minister Jo Brouns een stap verder: er wordt een “kwaliteitskamer” ingevoerd, waarbij subsidies voor doeleinden zonder economische meerwaarde worden geschrapt. Iemand die zijn opleidingen gesubsidieerd wil krijgen, zal daar dus veel strenger op beoordeeld worden. Zo zal de nadruk liggen op digitalisering en een aantoonbare economische meerwaarde.

De rationalisering van de KMO-portefeuille is een strijdpunt van Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld), en dit sinds zijn eerste dag in het Vlaams Parlement: “Je kon in het verleden veel te makkelijk op de lijst van dienstverleners komen. Dat zorgde ervoor dat uiteindelijk zowat alles met de KMO-portefeuille kon worden gesubsidieerd, waardoor het instrument een slechte naam kreeg. Ondernemers zeggen mij zelf verbaasd te zijn wat voor onzin ze allemaal konden aanvragen. Het is een goede zaak dat Jo Brouns dit nu aanpakt.”

Volgens het Vlaams Parlementslid uit Diest verdwijnen de subsidies aan ondernemingen op termijn best helemaal: “In de ideale wereld verdwijnen alle subsidies en worden ze omgezet in een algemene lastenverlaging voor alle ondernemers. Het probleem hierbij is dat Vlaanderen daarvoor nog niet alle bevoegdheden heeft. Dat mag echter geen excuus zijn om de subsidies door ramen en deuren naar buiten te smijten, zonder dat er nagegaan wordt welke impact ze hebben.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder