Sla navigatie over

Vlaanderen zoekt 10.000 buddy’s voor inburgeraars

“Vlaanderen is op zoek naar 10.000 buddy’s om nieuwkomers wegwijs te maken in onze samenleving. Ik doe hier vanavond een warme oproep aan alle Vlamingen om je te registreren als buddy via www.mijnbuddy.be”, aldus Vlaams minister van Samenleven Bart Somers tijdens het actuaprogramma ‘De Tafel van Vier’ donderdagavond.

Het Vlaamse inburgeringstraject is verplicht voor alle meerderjarige niet-Europese nieuwkomers. Inburgeraars moeten slagen op een test Nederlands, een test Maatschappelijke Oriëntatie en moeten zich binnen de twee maanden inschrijven bij de VDAB. Vanaf januari 2023 komt daar nog een vierde pijler bij: de buddywerking. Inburgeraars zullen 40 uur optrekken met een Vlaamse buddy om onder andere hun Nederlands te oefenen en wegwijs te geraken in Vlaanderen. Er liepen hierrond al verschillende proefprojecten en die leverden positieve resultaten op, vandaar de keuze om dit nu over heel Vlaanderen uit te rollen.

“We schatten dat er in eerste instantie 8.000 buddy’s nodig zullen zijn, maar we streven naar 10.000 buddy’s, want ook vrijwillige inburgeraars willen hun sociaal netwerk versterken”, aldus minister Somers. “We lanceren daarom de website www.mijnbuddy.be. Daarop kunnen mensen zich registeren en worden ze gekoppeld aan een inburgeraar.” En dan? “Dat kunnen de buddy’s zelf beslissen”, zegt Somers. “Misschien ga je samen sporten, plan je een uitstap of spreek je af voor een wekelijkse babbel bij de koffie. Het belangrijkste is dat je elkaar regelmatig ziet en je buddypartner de kans krijgt om vragen te stellen, de taal te leren, en hij of zij het leven in de buurt leert kennen.”

De proefprojecten trokken reeds een heel breed spectrum van mensen aan die zich kandidaat stelden om buddy te worden. Een vergoeding voor de buddy’s is niet voorzien, het blijft vrijwilligerswerk. Waarom dan toch buddy worden? “Je leert iemand kennen met wie je misschien anders nooit in contact zou komen. Wie weet houd je er een vriend of vriendin voor het leven aan over”, stelt minister Somers.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder