Sla navigatie over

Voetbalgeweld, terug van nooit weggeweest

Op dinsdagavond na de match in Brugge gebeurde er een ernstig voorval van voetbalgeweld. Een man van 63 jaar, supporter van Manchester City, werd op de parking van de E40 in Drongen aangevallen -vermoedelijk door andere voetbalsupporters- en blijft levensgevaarlijk gewond achter. “De laatste weken zijn er opnieuw veel incidenten in en rond voetbalwedstrijden. Het is belangrijk dat mensen veilig naar een voetbalwedstrijd kunnen gaan, en dat voetballers en hun fans voor, tijdens en na de match veilig kunnen zijn”, stelt Tania De Jonge (Open Vld). Zij is burgemeester van Ninove, de gemeente waar ook het slachtoffer van afgelopen dinsdag afkomstig is. 

Inmiddels verschenen 5 verdachten voor de onderzoeksrechter. Het is de nieuwste toevoeging aan een lijst van geweld in de rand van een voetbalwedstrijd. In Gent werd een scheidsrechter aangevallen door de verzorger van een ploeg. In hetzelfde weekend werden voetzoekers op het veld gegooid, zodat een doelman tijdelijk zijn gehoor verloor. Begin deze maand raakten vijf stewards gewond bij rellen tussen Antwerp en Eintracht Frankfurt. “Heethoofden verpesten het daarbij voor de meerderheid van sportieve supporters. Geweld op en naast het veld: het is onaanvaardbaar”, stelt De Jonge.

Ook minister Verlinden benadrukt dat voetbal in prettige omstandigheden moet kunnen plaatsvinden. “Voetbal moet iedereen verzamelen. Enkelingen mogen dit feest niet verpesten”, aldus Verlinden. De minister geeft aan dat zij morgen een overleg heeft met de clubs uit eerste klasse en de voetbalbond om dit fenomeen te bespreken. Alsook vraagt de minister aan de voetbalcel om streng op te treden. “Het is positief dat de minister hier snel actie onderneemt om aan tafel te gaan en het fenomeen aan te pakken. Voetbal moet veilig kunnen: voor voetballers, supporters en iedereen die meehelpt op en rond het veld. Krachtdadig optreden tegen elke vorm van zinloos geweld is noodzakelijk”, besluit De Jonge.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder