Sla navigatie over

Voortaan verander je makkelijker van telecomoperator met Easy Switch

Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda en Telecom: “De telecomprijzen zullen enkel maar dalen als meer mensen overstappen naar de goedkoopste operator. Dat maken we veel makkelijker. Vroeger was veranderen heel omslachtig, zeker wanneer je een bundelabonnement had met verschillende producten. Voortaan handelt de nieuwe operator alle rompslomp voor je af, zoals dat vandaag al het geval is wanneer je van gsm-operator wisselt of overstapt naar een andere elektriciteitsleverancier. De boodschap is: zoek het goedkoopste telecomabonnement en verander van operator!”
 
Behoud van je nummer

Concreet voorzien de nieuwe Easy Switch-regels dat de nieuwe operator van vaste telecomdiensten de overstap op zich neemt wanneer je als consument ten minste over vast internet of digitale televisie beschikt. Voor mobiele en vaste telefonie was dat al het geval. Mensen zullen ook hun oud telefoonnummer kunnen behouden.
 
Telecomoperatoren zijn daarbij ook verplicht om aan consumenten duidelijke informatie te geven over het bezoek van de technicus. Je krijgt van bij het begin een richtdatum voor de installatie. De operator zal enkel nog tijdspannes van maximaal een halve dag kunnen voorstellen. Daagt de technicus niet op, heb je als consument recht op een vergoeding van tien euro. Daarnaast moet de operator consumenten op de hoogte brengen van eventuele problemen die beletten om de verbinding tijdig kunnen activeren en moet de consument ook een verslag ontvangen van het installatiebezoek.
 
“Het grootste probleem op de Belgische telecommarkt van vandaag zijn de hoge prijzen die het gevolg zijn van een gebrek aan concurrentie. Test-Aankoop is dan ook verheugd met de komst van het Easy-Switch die de overstap naar een andere operator voor de consument een stuk makkelijker zal maken. Nu de oude en de nieuwe operator een switch onderling zullen moeten regelen wordt de klant voor een groot deel ontzorgd en zal die sneller gaan wisselen van operator wat de concurrentie op de markt alleen maar ten goede komt”, zegt Ivo Mechels, CEO van Test-Aankoop.
 
Makkelijker goedkoopste tarief vinden 

Om mensen aan te zetten van telecomoperator te veranderen, is het belangrijk dat consumenten makkelijk het goedkoopste tarief kunnen vinden. Consumenten kunnen daarvoor terecht op de tariefvergelijker bestetarief.be en de vergelijkingsmodule van Test-Aankoop. Telecomregulator BIPT voorziet tegen volgend jaar een grondige update van de prijsvergelijker die het nog eenvoudiger zal maken om het goedkoopste tarief te vinden. Zo zal je als consument onder meer je verbruiksprofiel automatisch in de tariefsimulator kunnen inladen. Sinds 1 juni kunnen klanten hun gedetailleerd verbruiksprofiel al terugvinden in de klantenzone van hun telecomoperator.
 
Daarnaast heeft minister De Croo ook gevraagd om de tariefinformatie van de nieuwe prijsvergelijker ook beschikbaar te stellen als open data. Dat moet ontwikkelaars en consumentenorganisaties aanzetten om nieuwe, innovatieve applicaties te bouwen zodat mensen eenvoudig en snel het goedkoopste telecomtarief kunnen terugvinden.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder