Sla navigatie over

VREG noemt plan slimme meters juiste beleidsbeslissing

In het plan van minister van Energie Bart Tommelein voor de uitrol van slimme meters, was een kostenbatenanalyse voorzien van de VREG. De Vlaamse energieregulator is nu klaar met zijn berekeningen. De kostenbatenanalyse van de uitrol van de slimme meters over twintig jaar blijkt positief: de baten overstijgen de kosten ruimschoots. Het verschil met de vorige analyses is groot.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein toont zich tevreden: ‘De VREG noemt de uitrol zoals beslist in ons plan een juiste beleidsbeslissing. Slimme meters zijn absoluut noodzakelijk voor onze energie-omslag. Daarom vraagt Europa ook om daar snel werk van te maken. Na deze positieve kostenbatenanalyse, kunnen we de volgende stappen zetten om de meters vanaf 1 januari 2019 te beginnen te plaatsen.’

De slimme meters hebben uiteraard wel een kost. ‘Een gemiddeld gezin zou volgens de VREG maximaal 1,30 euro per maand meer betalen voor elektriciteit, en 1 euro voor gas. Bedragen waarvan de regulator zelf zegt dat ze hoogstwaarschijnlijk overschat en bovendien ook terug te winnen zijn’, aldus Bart Tommelein. Volgens de VREG kan de klant immers een lagere energiefactuur krijgen door de slimme meter actief te gebruiken. En kan ook de marktwerking een positieve impuls krijgen door de plaatsing van slimme meters. ‘De VREG waarschuwt ook zelf dat die berekeningen inschattingen zijn. Het uiteindelijke effect zullen we moeten afwachten. Ik zal er in elk geval alles aan doen om de distributienettarieven globaal omlaag te krijgen’, besluit Bart Tommelein.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder