Sla navigatie over

Vrijwilligers in coronacrisis

De coronacrisis en lockdown hebben onze samenleving enorm op de proef gesteld. Plots bleven we allemaal in ons kot en was het enige sociale contact nog met het personeel van de voedingswinkels. Vele Vlamingen, ouderen en kwetsbaren kwamen in isolement terecht, maar niemand stond er uiteindelijk alleen voor. Talloze Vlamingen toonden hun warmste hart en gingen vrijwilligen om de meest kwetsbaren te helpen, boodschappen te doen, met het huisdier te gaan wandelen... Minister Bart Somers werkte met de Vlaamse regering een kader uit voor dit vrijwilligerswerk.

 

Elisabet Okmen, gemeenteraardslid in Mechelen, is meteen na de Nationale Veiligheidsraad van 12 maart in actie geschoten.

ElisabethWat heb je precies gedaan als vrijwilliger?
“De lockdown kwam voor ons allemaal als een
verrassing. Ik was getriggerd door de vele berichten die ik op sociale media zag verschijnen van mensen die elkaar wilden helpen. Ook in verschillende van mijn WhatsAppgroepjes ontstonden er spontaan ideeën om te helpen. Ik werd zo gemotiveerd door die vele berichtjes dat ik zelf niet kon achterblijven. Samen met een tiental anderen hebben we zo’n 2.600 brieven in brievenbussen gestoken bij ons in de buurt. ‘Kan ik je helpen  of heb je hulp nodig om boodschappen te doen, bel me gerust.’”

Heb je veel respons gekregen op je briefjes?
“Twee vrouwen uit mijn buurt hebben me gebeld. Maar ik ben ook zelf naar mijn buurman gestapt, een weduwnaar met gezondheidsproblemen. Het was geen gemakkelijke periode voor hem. Aangezien ik voor mezelf toch boodschappen moest doen, kon ik voor hem net zo goed alles meebrengen. Eén van de vrouwen die me belde, heeft een zoon die in het ziekenhuis werkt. Hij had weinig tijd om haar te helpen dus ging ik naar de apotheek voor haar. Maar ook gewoon een babbeltje doen aan de telefoon deed wonderen. Daar was ze zo blij mee. De andere vrouw heeft een zoon met een handicap. Ze wist niet goed of hij wel brood had om te eten. Ik ben dan wat brood gaan afzetten bij hem en deed ook boodschappen voor haar. Die zette ik dan bij haar raam af. Ze had telkens een klein cadeautje voor me klaar. Van chocolade tot zelfs mondmaskers. Het toonde me hoezeer die mensen hulp waardeerden.”

Kon je dit gemakkelijk combineren met je drukke job?
“Ja, hoor. Het was allesbehalve een last. Het was zo oprecht om met compleet vreemden een band op te bouwen van solidariteit. Het betekende een wereld van verschil voor die mensen. Want er werden wel maatregelen genomen om onze gezondheidszorg en economie te ondersteunen. Maar de mentale gevolgen van de lockdown mag je niet onderschatten. Ook vandaag nog word ik af en toe gebeld. Ik heb veel mensen uit mijn buurt leren kennen en dat zal op vele plaatsen zo geweest zijn.”

 

Lieselotte Thys, gemeenteraadslid in Geel, was enkele weken Rode Kruiscrisisvrijwilliger in een woonzorgcentrum in Geel. Een derde van de 150 bewoners is er waarschijnlijk gestorven aan COVID-19.

LieselotWat heb je precies gedaan in het woon-zorgcentrum?
“Het was een zeer intensieve periode voor het personeel dat handen tekort kwam. Dus hielp ik met het verdelen van maaltijden, het rondbrengen en ontsmetten van materiaal… Maar evenzeer sloeg ik een babbeltje met de bewoners of gingen we een korte wandeling maken. Het menselijk contact was heel belangrijk nu de bewoners geen bezoek meer mochten ontvangen. De eerste dagen waren chaotisch. Alle bewoners zaten nog door elkaar: COVID-patiënten en niet-besmette bewoners. En elke dag veranderden de regels van het woon-zorgcentrum rond het beschermingsmateriaal. Niet evident, als vrijwilliger. Maar dan kregen we extra ondersteuning van het ziekenhuispersoneel van Geel. Op één weekend tijd hebben we alle bewoners verhuisd en alle coronapatiënten op één verdieping ondergebracht.”

Dat moet wel een pittige periode geweest zijn?
“Ik had de mentale en fysieke ruimte om dit te doen. Toch ben ik op die eerste dag met een klein hartje vertrokken. Maar het idee dat ik hier lokaal in mijn omgeving kon helpen en een klein verschil kon maken voor het personeel en de bewoners heeft veel geholpen. Ik zou het direct opnieuw doen. Je werkt op een korte periode heel intensief samen. Het zorgpersoneel krijgt wat meer ruimte omdat ik wat langer kon praten met de bewoners en andere taken van hen kon overnemen. Eenmaal er wat versoepelingen waren, bracht ik de bewoners ook naar de babbelbox of maakte al wat meer tijd om te helpen telefoneren naar hun familie. Na enkele weken als vrijwilliger, heb ik ook nog een poosje als interim gewerkt. Effectief op de COVID-afdeling. Met een volledig pak, dichtgetapete handschoenen, alles erop en eraan. Zo liep ik rond. Je houdt er een eindeloos respect voor de zorgverleners aan over. Intussen is de druk op het vast personeel weer gedaald en een aantal collega’s hebben me laten weten dat het woon-zorgcentrum vandaag coronavrij is. Een hele opluchting.”

 

Handige tools voor de vrijwilligers

➜ De website www.vlaanderenhelpt.be biedt een overzicht van de verschillende acties die vrijwilligers in alle Vlaamse gemeenten op poten zetten om buren en kwetsbare mensen te helpen. Wie zijn actie via sociale media en #vlaanderenhelpt deelt, krijgt een plaatsje op de website.

➜ Je kan op de site ook do’s-en-don’ts terugvinden. Denk aan voorzorgsmaatregelen die vrijwilligers best in acht nemen om alles veilig te laten verlopen. Om die zo breed mogelijk te verspreiden kan je ze in verschillende talen terugvinden op de site.

➜ Sinds 16 maart kunnen individuele Vlamingen die in de coronacrisis vrijwillig buren, familie of vrienden helpen, een gratis vrijwilligersverzekering afsluiten bij het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Tot dan toe konden enkel verenigingen dat doen. Op die manier zijn de vrijwilligers verzekerd voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand tijdens hun vrijwilligerswerk. De Vlaamse regering trok hiervoor 75.000 euro uit, of 0,35 cent per dag per vrijwilliger. 11.057 Vlamingen tekenden in op de verzekering. Bart Somers heeft de gratis vrijwilligersverzekering nu verlengd tot eind juli.

Wil je ook helpen? Ga naar vlaanderenhelpt.be!

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder