Sla navigatie over

“Waarom drie maanden wachten?”

Tom Ongena vraagt om VDAB-plan voor begeleiding tijdelijk werklozen goed op te volgen en de lat van drie maanden in de toekomst te verlagen

Vlaams Minister van Werk Hilde Crevits maakte vandaag in De Standaard bekend dat de VDAB ‘intensief tijdelijk werklozen’ aanklampend zal begeleiden naar een opleiding of een nieuwe job. Ze vraagt daarvoor wel dat tijdelijk werklozen na drie maanden ook verplicht worden om zich in te schrijven. “Een terechte vraag”, zegt Tom Ongena, Vlaams Parlementslid voor Open Vld en lid van de Commissie Werk. “Maar we moeten ons ook de vraag stellen waarom de VDAB zelf drie maanden wacht vooraleer over te gaan tot een grondige, individuele begeleiding van deze mensen. Die lat moet in de komende maanden naar omlaag.”

Sinds enkele maanden bezorgt de RVA de VDAB de gegevens van de mensen die tijdelijk werkloos zijn. Dat is nieuw en het gevolg van het grote aantal tijdelijk werklozen sinds de uitbraak van de coronacrisis. “De VDAB contacteert deze mensen en geeft hen informatie over bijvoorbeeld het digitaal aanbod aan opleidingen”, zegt Open Vld-parlementslid Tom Ongena. “Het doel is om mensen aan te moedigen hun periode van tijdelijke werkloosheid nuttig te besteden en hen ook sterker te maken mocht hun tijdelijke werkloosheid overgaan in een definitieve werkloosheid.”

Lat van drie maanden naar omlaag brengen

Op de vorige Raad van Bestuur van de VDAB werd beslist om deze aanpak verder te intensifiëren. Er werd een driestappenplan afgesproken, waarbij men overgaat tot een grondige en individuele begeleiding als er sprake is van ‘intensief tijdelijke werkloosheid’. De lat werd daarvoor gelegd op minstens drie maanden op rij tien dagen per maand tijdelijke werkloosheid. “Vandaag zijn er veel tijdelijk werklozen. Door de lat op drie maanden te leggen wil de VDAB het beheersbaar houden. Het gaat vandaag om 25.000 mensen. Een grondige begeleiding, op maat van de tijdelijk werklozen, betekent immers heel wat inzet van personeel en middelen.”

Ongena heeft begrip voor de keuze van drie maanden in de huidige omstandigheden, maar vraagt wel om dit goed op te volgen en in de toekomst de lat van drie maanden naar omlaag te brengen. “De verwachting is dat de economie de komende maanden sterk heropleeft. Het aantal tijdelijk werklozen zou daardoor ook sterk moeten dalen. Dat betekent dat men de lat van drie maanden in de toekomst moet kunnen verlagen, zodat we nog korter en beter op de bal kunnen spelen en mensen die zonder job dreigen te vallen meer perspectief kunnen geven om snel weer aan de slag te gaan.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder