Sla navigatie over

We moeten de gokindustrie verder aan banden leggen

Nieuwe cijfers uit een onderzoek van de Kansspelcommissie tonen eens te meer aan hoeveel mensen in ons land gokken. Het lijkt wel het nieuwe normaal. Maar liefst 6 op de 10 jongeren tussen 18 en 30 jaar doet het 1 keer per maand, 13 % zelfs dagelijks. Kamerlid Goedele Liekens loofde tijdens het vragenuur minister van Justitie Vincent Van Quickenborne voor zijn grote inspanningen: “We hebben deze legislatuur voor de eerste keer een vuist gemaakt tegen een losgeslagen gokindustrie en een machtige lobby die alle moreel besef lijkt kwijt te zijn. De gokreclame in het kader van tv-uitzendingen is bijvoorbeeld eindelijk verleden tijd. Maar we moeten de strijd blijven voeren.”

Gokverslaving maakt veel slachtoffers en ontwricht ganse gezinnen. Dat we met zijn allen continu worden blootgesteld aan de mogelijkheden om te gokken helpt absoluut niet. “Ik zag ooit, en dat is nog niet zo lang geleden, zelfs gokreclame op de achterkant van een bus van De Lijn, om nog maar te zwijgen van de reclamespots die tot enkele maanden geleden de Sporza-website overspoelden - op de openbare omroep”, aldus Liekens.

 Er zijn gelukkig ook steeds meer lokale besturen die zeggen: tot hier en niet verder. Liekens: “Burgemeesters zijn het kotsbeu. Naast de gevolgen voor gokverslaafden, bezoedelen die gokkantoren het straatbeeld in hun steden en gemeenten. Ik heb het dan bijvoorbeeld over die louche krantenwinkels die geen gazetten meer verkopen, maar 15 gokkasten hebben staan. De komende jaren wordt de gokreclame in de sport verder uitgefaseerd, denk maar aan de reclame op voetbaltruitjes. We moeten dat pad blijven bewandelen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder