Sla navigatie over

Werken aan een beter tarief voor internet, TV en telefonie

We betalen in België helaas teveel voor internet, TV en telefoon. De bewuste consument die kan vergelijken maar zonder vrije markt heb je geen echte keuze. Door het duopolie tussen Telenet en Proximus speelt concurrentie amper en de consument betaalt. Deze situatie is niet enkel slecht voor de consument die teveel betaalt, het is ook een rem op innovatie. Het BIPT, de waakhond van de telecommarkt heeft een studie klaar en concludeert dat de markt inderdaad te beperkt is. In De Kamer ondervroeg Nele Lijnen vandaag minister Alexander De Croo hierover. De minister voerde al de regeling voor Easy Switch in waardoor mensen veel makkelijker kunnen overstappen naar een andere operator. Het volstaat om je aan te melden bij je nieuwe operator die dan de overstap voor je regelt. Daarnaast werkt de minister aan een mogelijkheid om mensen veel makkelijker hun beste tarief te laten zoeken. Daarvoor komt er eind dit jaar/begin volgend jaar een nieuwe tariefvergelijker en een grootschalige campagne om mensen aan te zetten het goedkoopste tarief te zoeken en over te stappen. Mensen kunnen overigens vandaag al via bestetarief.be het goedkoopste tarief zoeken. Wanneer meer mensen overstappen verhoogt de druk op de telecomspelers om scherpe prijzen aan te bieden. In de nieuwe marktanalyse bevestigt het BIPT de nood aan sterkere concurrentie en schuift een hele reeks maatregelen naar voor.

1.   

  1. Het verlagen van de groothandelstarieven voor de toegang tot de kabel op basis van de werkelijke kosten. Dat is belangrijk voor alternatieve spelers die diensten op de kabel willen aanbieden.
  2. Alternatieve spelers zullen ook internet-only abonnementen kunnen aanbieden. Ze zullen dus niet langer verplicht zijn om bundels aan te bieden. Ook dat zal tot een beter en scherper aanbod leiden.
  3. Ook het fiber-netwerk zal moeten worden opengesteld.

 

Toegang tot internet en communicatie is een basisrecht. De vrije markt is hiervoor de beste garantie. Minister De Croo staat duidelijk al altijd aan de kant van de consument. Niet alleen met woorden maar ook met daden.  Nele Lijnen is ervan overtuigd dat hij de aanbevelingen van het BIPT ook zal uitvoeren. Hij zal het zoals steeds #gewoondoen

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder