Sla navigatie over

Wetsvoorstel goedgekeurd dat roken in de wagen in aanwezigheid van -16-jarigen verbiedt

De plenaire zitting in de Kamer keurde zonet het wetsvoorstel van Open Vld Kamerleden Dirk Janssens, Ine Somers en Vincent Van Quickenborne goed dat een rookverbod oplegt in de wagen in aanwezigheid van -16-jarigen. Dit zal gelden in heel België. “Passief roken is zeer schadelijk, in het bijzonder in kleine ruimtes en voor kinderen. Zij kiezen hier niet voor en moeten we in bescherming nemen”, stellen de liberalen.

 

De schadelijke gevolgen van roken en passief roken voor de gezondheid zijn genoegzaam bekend. Als er gerookt wordt in kleine en slecht geventileerde ruimtes zoals auto’s, dan bereikt de concentratie van schadelijke deeltjes een bijzonder hoog peil. In het bijzonder kinderen zijn kwetsbaar voor passief roken. Hun luchtwegen en immuunsysteem zijn nog in volle ontwikkeling. Kinderen ademen ook sneller dan volwassenen waardoor ze meer schadelijke stoffen binnenkrijgen.

 

Kamerlid Dirk Janssens nam al in 2016 het initiatief met een wetsvoorstel: “Jonge kinderen kunnen meestal niet ingaan tegen de wil van de rokende chauffeur. Ze kunnen de ruimte ook niet verlaten. Niet alleen hun gezondheid, maar ook hun vrijheid wordt dus ernstig geschaad in een auto waarin wordt gerookt. Daarom verbieden we het roken in de wagen in aanwezigheid van kinderen jonger dan 16. Roken in de wagen in aanwezigheid van instemmende personen van 16 of ouder blijft mogelijk.”

Met dit wetsvoorstel geven de Open Vld Kamerleden een duidelijk signaal: “Roken doe je niet in het bijzijn van weerloze kinderen. Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block staat achter deze maatregel, net zoals de Stichting tegen Kanker. Uit hun enquête bij 4000 Belgen blijkt dat  67% voor deze maatregel is. Bij rokers gaat het om 55%”, zegt Vincent Van Quickenborne.

Iemand die betrapt wordt op het roken in de wagen in aanwezigheid van -16-jarigen, zal beboet worden. “Net zoals wanneer je betrapt wordt tijdens het bellen achter het stuur of je het rookverbod op café schendt”, legt Ine Somers uit. “Wanneer je niet akkoord gaat met de minnelijke schikking, kan de rechter je een zwaardere geldboete opleggen, eventueel rekening houdend met vorige veroordelingen.”

De liberalen juichen ook toe dat er nu een regeling is die geldt in heel het land: “De gemeenschappen hebben intussen ook een initiatief genomen voor een verbod. Maar een federale wet was nodig om een duidelijke regeling te hebben in heel ons land. Dat is bij deze geregeld.”

 

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder