Sla navigatie over

Yüksel: “NMBS moet niet bang zijn voor concurrentie”

De NMBS bezorgde vandaag een memorandum aan de politiek. Daarin vragen ze dat de volgende regering hen in 2020 voor 10 jaar verlengt in hun opdracht van openbare dienst. “De NMBS heeft de afgelopen jaren sterk gewerkt aan hun performantie. De spoorwegmaatschappij moet dus niet bang zijn voor concurrentie”, stelt Veli Yüksel.

De Europese regelgeving verplicht de volgende regering om tegen 2020 een keuze te maken. Ofwel wordt de markt voor het reizigersverkeer opengesteld in 2023, ofwel wordt de historische operator voor maximaal 10 jaar bevestigd voor de uitvoering van de opdrachten van openbare dienst. “De NMBS verbeterde zijn financieel resultaat, bouwde de schuld af, vergrootte het aanbod, trok significant meer reizigers aan. Er was 4% meer productiviteit en dat met minder overheidsdotaties. De NMBS moet dus niet bang zijn voor concurrentie”, stelt Yüksel.

Het zou dus een slecht idee zijn om een voorafname te doen op de beslissing die de volgende regering in 2020 moet nemen, volgens het Kamerlid. In haar memorandum vraagt de NMBS ook een duidelijke mobiliteitsvisie van de overheid, en een stabiel financieel en regelgevend kader op langere termijn. “Die vraag is terecht. Het is dan ook een schande dat de NMBS vandaag nog steeds moet werken met een beheersovereenkomst die eigenlijk liep tot 2012”, stelt Yüksel.

Yüksel benadrukt in het actualiteitsdebat de nood aan een duidelijk juridisch en financieel kader. “Het is dan ook nodig dat de volgende regering werk maakt van een aangepaste beheersovereenkomst”, zegt Yüksel. Minister Bellot erkent in zijn antwoord dat er nood is aan kwaliteitsvol, betaalbaar en stipt openbaar vervoer. Of de openstelling er komt, zal moeten blijken in de toekomst. De minister sluit dit niet uit. “We moeten volop inzetten op vooruitgang. Een performant openbaar vervoer is in het belang van zowel de reizigers, als voor het klimaat”, besluit Yüksel.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder