Sla navigatie over

Zoekdag voor metaaldetectoristen levert 73 archeologische vondsten op

In het weekend van 3 en 4 oktober 2020 vond in het Landense Waasmont de nationale zoekdag voor metaaldetectoristen plaats. Het evenement bracht 150 zoekers op de been die met een metaaldetector in de hand de Landense leemgrond verkenden, op zoek naar archeologische schatten. Uit het antwoord van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed op een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Jean-Jacques De Gucht blijkt dat de zoektocht in Landen 73 vondsten heeft opgeleverd. Eén van de opmerkelijkste artefacten is een Romeinse bronzen kruik uit de eerste eeuw na Christus.

19 metaaldetectoristen melden 73 vondsten

Tijdens het weekend van 3 en 4 oktober zijn enkele bijzondere Romeinse ontdekkingen gedaan in Waasmont, een deelgemeente van Landen. Dat gebeurde op een nationale zoekdag voor metaaldetectoren. 19 deelnemers rapporteerden in totaal 73 vondsten. Een greep uit de gemelde objecten: Romeinse munten, fragmenten van een Romeinse kruik, fibulae (Romeinse mantelspelden), munten uit de 18de, 19de en 20ste eeuw, lithische artefacten, boekbeslag, munitie uit WO I of II, musketkogels, religieuze objecten zoals een heiligenhanger en kruisjes, kledingaccessoires zoals een riemtong, gespen en knopen,... Waasmont maakt deel uit van de Haspengouwse Leemstreek en kan beschouwd worden als één van de archeologisch rijkere bodems van ons land.

Metaaldetectoristen moeten over de nodige omkadering beschikken

Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht, lid van de Commissie Onroerend Erfgoed: “Metaaldetectie als hobby kan een meerwaarde betekenen voor de archeologie, op voorwaarde dat er op een kwaliteitsvolle manier wordt omgegaan met ons erfgoed. Het is dus van groot belang dat metaaldetectoristen die opgravingen doen naar archeologische resten in het bezit zijn van een erkenning en over de nodige omkadering beschikken bij het vinden, melden en determineren van vondsten. Het valt dan ook te betreuren dat het Agentschap Onroerend Erfgoed op één van de grootste evenementen binnen hun sector in geen velden of wegen te bespeuren valt. Hier aanwezig zijn getuigt niet van een wantrouwen in de metaaldetectorist, maar is een kans om het netwerk en het draagvlak te versterken.”

Jean-Jacques De Gucht juicht wél toe dat het Agentschap Onroerend Erfgoed actief inzet op het sensibiliseren van metaaldetectoristen. Via blogs, een rapport met kenniswinst, een handleiding en bijhorend instructiefilmpje ‘hoe meld ik een metaaldetectievondst?’, een meldingstool, een webinar in samenwerking met de Vlaamse Waterweg & DOVO en een nieuwe folder, wordt er voortdurend aandacht gevraagd voor de waarde van het archeologisch erfgoed.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder