Arizona zet Pro-Deoadvocaten financieel klem

Bijna drie jaar nadat het systeem voor juridische tweedelijnsbijstand voor Pro-Deoadvocaten grondig werd hervormd, loopt het vast. Door politieke stilstand en wanbestuur onder de Arizona-regering wachten pro-Deo advocaten al weken op wat simpelweg hun ereloon is. Een staaltje van amateurisme, gedoogd door de nieuwe minister van Justitie.
Omdat de Arizona-regering nog altijd geen volwaardige begroting heeft en dus nog altijd werkt met voorlopige twaalfden raakt het dossier voor hun uitbetaling pas met veel vertraging voorbij de Inspectie van Financiën. Het gevolg hiervan is dat advocaten nu slechts 60% van hun vergoeding krijgen en de rest volgt pas na de goedkeuring van de begroting. Dat betekent twee keer een Koninklijk Besluit, dubbele administratie, en opnieuw onzekerheid en onnodig wachten voor wie gewoon op zijn loon wacht.
Open Vld-voorzitter Eva De Bleeker hekelt deze wanvertoning en spaart haar kritiek niet: “Men had de mensen al veel eerder kunnen uitbetalen. Eerst wachtte men op de nieuwe begroting. Toen kwam er protest, dus keert men nu toch al een deeltje uit vóór de begroting. Daarna volgt nóg een betaling. Een amateuristische aanpak, terwijl de minister van Justitie toekijkt. En de vraag is, wanneer de advocaten eindelijk hun vergoeding zullen ontvangen, met de onzekerheid die hen angstvallig in het ongewisse laat. Door het stilzitten van de Arizona-regering komen velen van hen intussen in de problemen om hun kantoorhuur, hypothecaire lening, sociale bijdragen of voorafbetalingen op tijd te regelen.”
Onder de vorige legislatuur werd, door de liberale ministers Vincent Van Quickenborne en Paul Van Tigchelt werk gemaakt van een rechtvaardig, betrouwbaar en financieel leefbaar systeem voor Pro-Deoadvocaten. De mensen konden erop rekenen dat ze hun vergoeding tijdig ontvingen, met snellere uitbetalingen in zesmaandelijkse uitbetalingen van de Pro-Deo-uitkeringen. Daarnaast werd de puntwaarde wettelijk verankerd op 90,36 euro, met indexering, en werden de inkomensgrenzen voor kosteloze juridische bijstand verhoogd, waardoor meer mensen toegang kregen tot noodzakelijke juridische hulp. Bovendien werd er een fiscaal uitzonderingsregime ingevoerd voor advocaten die grote sommen ineens ontvangen door laattijdige uitbetaling, dit alles tot grote tevredenheid van de advocaten.
„Dat systeem werkte goed, het bood rust en duidelijkheid. Maar van die verwezenlijking blijft onder Arizona niks meer over. Met Arizona keert men terug naar de vertragingen en onzekerheid die wij net hadden aangepakt en opgelost. Opnieuw de uitbetaling op de lange baan schuiven is een kaakslag voor een sector die rechtstreekse toegang tot justitie garandeert voor duizenden gemotiveerde advocaten. Met deze wanvertoning dreigt Arizona niet alleen een cruciale beroepsgroep te demotiveren, ze ondermijnt ook de geloofwaardigheid van het justitiebeleid,” besluit Open Vld-voorzitter Eva De Bleeker.