Dat gezinnen niet meer gaan moeten betalen is mensen blaasjes wijsmaken | OpenVLD

Logo De Liberalen De Liberalen

Dat gezinnen niet meer gaan moeten betalen is mensen blaasjes wijsmaken

Tijdens een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement heeft Open Vld zich zeer kritisch uitgelaten over het klimaatplan van de Vlaamse regering. Die beweert dat het klimaatplan de rekening van een gezin niet duurder zal maken. Volgens Vlaams Parlementslid Tom Ongena is dat mensen blaasjes wijsmaken. Want niet alleen de 7 op 10 gezinnen die met gas verwarmen zullen meer betalen, maar ook die op stookolie en zelfs die op elektriciteit. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen kaart aan dat men tanken duurder maakt, terwijl men op hetzelfde moment ook elektrische wagens zwaar gaat belasten. De Vlaamse regering neemt de werkende Vlaming op alle manieren in de tang.

Zondag stelde de Vlaamse Regering haar Klimaatplan voor. Dat plan moet ervoor zorgen dat ons land tegemoetkomt aan de vraag van de Europese Unie om de CO2-uitstoot te verlagen. Concreet wil de Vlaamse regering de lasten verschuiven van de elektriciteitsfactuur naar de gasfactuur omdat elektriciteit in vergelijking met andere landen te duur is in ons land, wat de overstap naar elektrische wagens en warmtepompen tegenhoudt. De Vlaamse regering beweert dat dit de gezinnen niet meer zal kosten dan vandaag.

Open Vld steunt de ambities om de uitstoot terug te dringen en elektriciteit goedkoper te maken. Alleen vinden de liberalen dat gezinnen en bedrijven niet de dupe daarvan mogen zijn.

Volgens zal nochtans dat exact het effect zijn van de plannen van de Vlaamse regering. De belastingverlaging op elektriciteit is namelijk verwaarloosbaar, wat de omschakeling naar een warmtepomp niet realistisch maakt. De Vlaamse regering maakt elektriciteit dus niet goedkoper maar wil gewoon gas en andere fossiele brandstoffen veel duurder maken. Dat zal niet alleen gebeuren door Vlaamse hogere belastingen, maar ook door de invoering van het Europese ETS2-systeem, dat ervoor zal zorgen dat gezinnen van 250 tot 400 euro per jaar extra zullen moeten betalen voor energie.

Open Vld had er altijd voor gepleit om de inkomsten uit dat ETS2-systeem terug te geven aan de gezinnen en de bedrijven in de vorm van een echt klimaatdividend. Dat is een terugbetaling aan burgers van de opbrengsten van een CO₂-heffing of koolstofbelasting. Het idee is dat bedrijven en vervuilers betalen voor hun uitstoot van broeikasgassen, en dat die inkomsten vervolgens rechtstreeks worden teruggegeven.

De Vlaamse regering daarentegen doet dat niet en plant die middelen bij te houden. Alsof dat niet erg genoeg is, beantwoordt het plan niet eens aan de Europese doelstelling:

Vlaams Parlementslid Tom Ongena: “Dit plan brengt dus geen zoden aan de dijk. Een manifest
gebrek aan ambitie en een manifest gebrek aan eerlijkheid. Er is geen hond die gelooft dat gezinnen hierdoor minder zullen betalen. De facturen voor de gezinnen gaan stijgen en omschakelen van
gas naar elektriciteit wordt niet voordeliger. Een slag in het water, terwijl dat al aan onze lippen staat.”

Ook op het vlak van mobiliteit zullen Vlaamse gezinnen meer moeten betalen. Daar zal het Europese ETS2-systeem de prijs aan de pomp opdrijven. In plaats dat de Vlaamse regering gezinnen een uitweg biedt en elektrisch rijden betaalbaar maakt, doet ze net het omgekeerde: ze voert een belasting in op elektrische wagens. Wie denkt de fiets te nemen naar het werk, en die zijn er steeds meer, is er ook aan voor de moeite. Er wordt aan Masterplan Fiets aangekondigd, alleen is het nu al uiterst twijfelachtig of er nog middelen voor fietsinfrastructuur zullen zijn naast het peperduur prestigeproject van de fietsbrug over de Antwerpse Schelde.

Vlaams Parlementslid Jasper Pillen: “Deze Vlaamse regering neemt de werkende Vlaming in de tang. Rijd je op naft? Dan ga je meer betalen. Rijd je op elektriciteit? Dan ga je ook meer betalen. Wil je de fiets nemen naar het werk? Er is geen geld voor nieuwe fietspaden. Veel papier, veel doelstellingen, de één al vager dan de andere en grote vragen bij de uitvoering, als die er al zullen zijn. Het enige wat zeker is, is dat je meer zal mogen betalen.”

Juridische kennisgeving | Privacy