Meerderheid houdt schijndebat over Palestina | OpenVLD

Logo De liberalen De liberalen

Meerderheid houdt schijndebat over Palestina

Vlaams Parlementslid Jasper Pillen had samen met fractieleider Egbert Lachaert en nationaal partijvoorzitter Eva De Bleeker een voorstel van resolutie ingediend dat de Vlaamse Regering oproept om zich aan te sluiten bij het Franse diplomatieke initiatief voor een duurzame tweestatenoplossing. Open Vld wil de formele erkenning van de Palestijnse Staat aangrijpen als hefboom voor vrede en verzoening, maar met uiteraard met een aantal belangrijke voorwaarden. De liberale fractie veroordeelde in haar voorstel tegelijk het disproportionele geweld van Israël in Gaza én de terroristische acties van Hamas. Verschillende ministers en leden van de Vlaamse meerderheidspartijen lieten gelijkaardige geluiden horen de voorbije dagen. Alleen haalde diezelfde meerderheid de procedurele parlementaire trukendoos boven om het Open Vld voorstel niet te moeten behandelen en een eigen nietszeggende tekst goed te keuren. Fractieleider Egbert Lachaert: “In de pers zware woorden gebruiken, maar dan in parlement er alles aan doen om die niet te moeten herhalen, is een aanfluiting van de democratie.”

De situatie in Gaza is schrijnend. Na maanden van belegering, bombardementen en blokkades is de humanitaire situatie volledig ontspoord. Tienduizenden doden, onder wie duizenden kinderen, en een hongersnood die al weken woedt: dit zijn geen proportionele militaire operaties meer, dit is een humanitaire catastrofe.

President Macron wil in juni een internationale conferentie organiseren in New York, waar het niet alleen pleit voor een tweestatenoplossing, maar ook zelf de Palestijnse Staat zal erkennen met daar aan gekoppeld de erkenning van Israël door Arabische landen. Dat initiatief krijgt ondertussen bijval van verschillende Europese lidstaten en biedt een unieke kans om het vredesproces opnieuw op gang te trekken.

Voor Open Vld is het duidelijk: duurzame vrede in het Midden-Oosten komt er niet door tanks of bommen, maar via onderhandelingen, erkenning van elkaars rechten en respect voor het internationaal recht. Zowel Israël als Palestina hebben recht op een veilige toekomst in hun eigen staat.

De huidige Vlaamse Regering heeft zich in haar beleidsnota uitgesproken voor dialoog en vrede, maar in de praktijk blijft het bij holle woorden. Vlaanderen zou een voortrekkersrol kunnen spelen door bij de federale regering aan te dringen op steun voor het Franse initiatief en een actieve rol in de Europese Raad op te nemen. Maar dat gebeurt niet. Op federaal niveau belooft de meerderheid met een signaal te komen maar er lijkt het toch niet gemakkelijk eens te geraken. Deze Vlaamse Regering stelt zich afwachtend op, terwijl burgers creperen en het internationaal recht geschonden wordt. 

De resolutie die daarom werd ingediend door Open Vld, stelde duidelijke actiepunten voor: eerst en vooral een oproep aan de federale regering om mee te stappen in het initiatief van president Macron om de erkenning van een Palestijnse Staat aan te grijpen als hefboom. Daarnaast een pleidooi voor sancties bij aanhoudende schendingen van het oorlogsrecht, en diplomatieke druk om alle gijzelaars vrij te laten en een staakt-het-vuren te bewerkstelligen.

Helaas kwam het niet zover. De meerderheidspartijen haalden de parlementaire procedurele trukendoos boven om niet over het Open Vld voorstel te moeten spreken. Alsof dat nog niet voldoende hypocrisie was, besliste men wel om een eigen tekst te bespreken, die echter zo vaag was dat het volstrekt betekenisloos werd.

Fractieleider Egbert Lachaert: “De laatste dagen hebben we harde uitspraken van Vlaamse ministers en leden van de meerderheidspartijen gehoord in de pers. Alleen doen ze er vervolgens alles aan om in het parlement niet de daad bij het woord te voegen. Dat men daarom doordachte en weloverwogen voorstellen van de oppositie niet eens wil bespreken, maar eigen nietszeggende voorstellen wél wil bespreken, voor de schijn hoog te houden, is een aanfluiting van de democratie. We moeten op z’n minst in een parlement het fatsoen hebben om na een debat te stemmen. Hier stemt men gewoon de andere mening weg voor het debat.” 

Juridische kennisgeving | Privacy