Na vijf jaar Weyts is de onderwijstanker nog altijd aan het zinken | OpenVLD

Logo De liberalen De liberalen

Na vijf jaar Weyts is de onderwijstanker nog altijd aan het zinken

Het nieuwste rapport van de onderwijsinspectie laat opnieuw een harde diagnose zien van de staat van ons onderwijs. Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose noemt de cijfers dramatisch. Volgens haar is het het zoveelste teken dat de onderwijstanker na vijf jaar Ben Weyts (N-VA) nog steeds aan het zinken is. “Men moet nu het roer omsmijten, maar wel zonder dat de leerkrachten overboord vliegen. Zij en de leerlingen verdienen nu duidelijkheid in plaats van flipflopbeleid. De hervormingen moeten deel uit maken van een heldere langetermijnvisie die langer meegaat dan vijf jaar.”

De onderwijsinspectie stelde vast dat slechts iets meer dan de helft van de scholen een gunstig advies kreeg, terwijl 15 procent een volledig ongunstig advies kreeg – een verdubbeling tegenover vorig jaar. Vooral in het basisonderwijs zoekt één op drie scholen nog steeds naar een aanpak voor wiskunde en Nederlands. In het secundair onderwijs faalt twee derde van de scholen op vlak van kwaliteitsplanning. Bij leerlingenbegeleiding scoort maar liefst 76 procent van de basisscholen ondermaats.

Deze cijfers zijn niet nieuw, maar ze bevestigen opnieuw de neerwaartse trend die al jaren aan de gang is. Internationale studies zoals PISA en TIMSS signaleren dezelfde achteruitgang. Voor Open Vld is het duidelijk: De tanker van Ben Weyts blijft verder zinken. De kwaliteit van ons onderwijs blijft zakken en de Vlaamse regering blijft toekijken. Het inspectierapport houdt de Vlaamse beleidsmakers een harde spiegel voor, maar een structurele kentering blijft uit.

Volgens de liberalen is het nu het moment om sterk aan het roer te te trekken. Volgens Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose liggen er ook een aantal goede zaken op de plank. Toch waarschuwt ze ervoor dat men er moet over waken dat de nodige hervormingen er niet toe leiden dat gemotiveerd leerkrachten afgestompt geraken en afhaken omdat het beleid steeds veranderd. D’Hose vraagt daarom dat de hervormingen deel uitmaken van een langetermijnvisie die langer dan vijf jaar meegaat. Anders riskeert het geheel een flipflopbeleid te worden, waar de leerkrachten en dus uiteindelijk ook de leerlingen slachtoffer van worden.

In dat kader pleitte D’Hose er in de plenaire van het Vlaams Parlement er bij bevoegd minister Zuhal Demir voor om van de inspectieverslagen ook echte hulpmiddelen en handleidingen voor verbetering te maken. Vandaag geeft een inspectieverslag wel een aantal werkpunten, maar nooit echt concrete werkbare aanbevelingen. Dat moet gemotiveerde leerkrachten en schoolteams helpen de onderwijskwaliteit op hun school op te krikken.

Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose: “Dit rapport is het gevolg van vijf jaar Ben Weyts op Onderwijs. De tanker blijft zinken. Normaliter blijft de kapitein als laatste op zijn schip. In Vlaanderen maken ze je Minister van Begroting. Ondertussen staat er een nieuwe kapitein op de tanker. Die moet dringend het roer omsmijten. Maar daarbij moet je wel zeker zijn dat de bemanningen, in deze de leerkrachten, niet over boord vliegen. Zij zijn nu het slachtoffer van het feit dat het vorige geflopte beleid ongedaan moet gemaakt worden. Daarom is het cruciaal dat de keuzes die men nu maakt, deel uit maken van een langetermijnvisie die langer mee gaat dan vijf jaar. Anders wordt is het flipflopbeleid totaal en haakt iedere gemotiveerde leerkracht af.”

Juridische kennisgeving | Privacy