Sla navigatie over

Stemrecht vanaf 16 jaar voor Europese verkiezingen

Open Vld, Groen en Ecolo maken samen werk van de invoering van stemrecht op 16 voor de Europese verkiezingen. De voorbije jaren, en ook tijdens de regeringsonderhandelingen, was het al een speerpunt van beide partijen. Nu dienen ze ook samen een wetsvoorstel in. Indieners zijn Kamerleden Egbert Lachaert, Patrick Dewael, Kristof Calvo (Groen) en Guillaume Defossé (Ecolo).

Stemrecht op 16 voor Europa geeft de kans om jongeren meer te betrekken bij politiek en democratie. “Het stemrecht is fundamenteel in een democratie. De uitbreiding ervan kan onze democratie alleen maar versterken. Blauw en groen pleiten daar al lang voor. Het recht toekennen voor de Europese verkiezingen is wat ons betreft een eerste stap”, aldus de indieners.

Patrick Dewael en Egbert Lachaert: “Onze 16-jarigen hebben al veel rechten en plichten. Ze mogen werken en dus ook belastingen betalen, maar ze mogen niet stemmen. Dat is niet logisch. Door jongeren actief te betrekken bij de democratie, wakkeren we hun interesse aan voor samenlevingsvraagstukken en geven we hen de kans om mee hun toekomst te bepalen. Kiesrecht en burgerschap gaan hand in hand en dat willen we stimuleren. Het Europees niveau staat voor dé toekomstgerichte uitdagingen op vlak van klimaat, economie en globalisering waarover we jongeren moeten horen.”

Stemrecht op 16 is voor Groen-Kamerlid Kristof Calvo één van de belangrijkste doorbraken in het Vivaldi-regeerakkoord: “Omdat het een ronduit positieve keuze is: voor meer democratie, voor meer Europa en voor de jonge generaties. Hoe sneller we die afspraak in wetgeving omzetten, hoe sneller we kunnen starten om jongeren warm te maken.” Jongeren moeten om te kunnen stemmen zich immers vooraf in het kiesregister van hun gemeente inschrijven.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder