Vlaamse Regering maakt diploma-erkenning nodeloos ingewikkeld

Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose hekelt de administratieve chaos bij NARIC, het agentschap dat buitenlandse diploma’s moet erkennen. “Hooggeschoolde mensen willen hier komen werken, maar belanden maandenlang in de wachtkamer van een ondoordringbare administratie. De extra dossiersbeheerders waren nodig, maar finaal moet je gewoon van het systeem grondig durven hervormen,” aldus D’Hose.
De Vlaamse arbeidsmarkt snakt naar extra werkkrachten. Knelpuntberoepen zijn legio: van leerkrachten tot verpleegkundigen en artsen. Tegelijkertijd zijn er heel wat hooggeschoolde mensen van buiten Vlaanderen die bereid zijn om hier aan de slag te gaan. Alleen: wie met een buitenlands diploma naar Vlaanderen komt, botst vaak op een administratief kluwen. De erkenning van die diploma’s loopt via NARIC en dat agentschap kreunt onder de achterstanden.
In het recent jaarverslag van de Vlaamse ombudsvrouw komen pijnlijke voorbeelden aan bod: een arts uit de Verenigde Staten die al negen maanden wacht op erkenning, met nog eens zes maanden wachttijd in het vooruitzicht. Andere aanvragers krijgen standaard te horen dat mailen geen zin heeft en bellen niet mogelijk is. De communicatie is zo gebrekkig dat zelfs basisinformatie over vereisten amper te vinden is op de website van NARIC.
Die problematiek treft niet alleen de aanvragers, maar heeft een brede impact op onze economie en publieke dienstverlening. Zolang we mensen met de juiste competenties laten wachten, geraken klaslokalen niet bemand en blijven ziekenhuizen onderbezet. Vlaanderen laat zo cruciaal talent liggen, terwijl onze arbeidsmarkt het water aan de lippen staat.
De Vlaamse Regering erkent het probleem en heeft al extra dossierbeheerders aangenomen maar mist volgens Open Vld duidelijk de visie om het probleem aan de wortel aan te pakken. Minister Demir kondigde aan dat ze voortaan voorrang wil geven aan knelpuntberoepen zoals artsen en verpleegkundigen. Maar ook dat is volgens Open Vld symptoombestrijding. “Bijna elk beroep is intussen een knelpuntberoep. Je kan blijven mensen aanwerven, maar als de procedure zelf niet eenvoudiger wordt, verandert er fundamenteel niets,” zegt Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose, die deze week de kwestie aankaartte bij Demir.
Voor Open Vld is dit een typisch voorbeeld van hoe de Vlaamse Regering problemen probeert op te lossen door er gewoon geld tegenaan te smijten, zonder het systeem zelf in vraag te durven stellen. “Dit is een regering die regels opstapelt, administraties verstrikt en de burger met de gevolgen opzadelt. Je zou verwachten dat men dat ziet als men in de spiegel kijkt, maar niet dus. In plaats van efficiëntie na te streven, laat men de bureaucratie welig verder tieren,” zegt D’Hose. Vlaanderen heeft volgens haar geen nood aan méér papierwerk, maar aan minder complexiteit en snellere procedures.
Open Vld pleit daarom voor een fundamentele hervorming van het erkenningsproces. D’Hose verwijst daarvoor naar het Nederlandse systeem, waar buitenlandse diploma’s niet via een juridische erkenning maar via een adviserend model worden behandeld. Daardoor kunnen mensen daar veel sneller aan de slag. Het is een model dat ook Vlaanderen moet durven overwegen.
“Als we hooggeschoolde mensen willen aantrekken en inzetten op economische groei, dan moeten we onze systemen doen werken in plaats van ze almaar verder te verzwaren. NARIC moet sneller, eenvoudiger en duidelijker werken. Dat is geen kwestie van meer middelen, maar van betere organisatie. En daarin faalt deze Vlaamse Regering,” besluit Stephanie D’Hose.