Vlaming krijgt niet beloofde vlotter verkeer | OpenVLD

Logo De Liberalen De Liberalen

Vlaming krijgt niet beloofde vlotter verkeer

Vlaams Parlementsleden Jasper Pillen en Marianne Verhaert reageren kritisch op het nieuwe Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP). Volgens de twee liberalen zet Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) haar eigen beloftes bij het vuilnis. Die beloofde namelijk meer geld te investeren en op langere termijn te werken. Nu blijkt dat helemaal niet waar te zijn. Er komt geen plan op vijf en tien jaar, enkel een plan op drie jaar. Ondanks gestegen kosten blijft het budget hetzelfde. Ook de verdeling lijkt niet eerlijk. Een smak middelen gaat naar de stad Antwerpen en het is onduidelijk hoe sommige projecten werden gekozen. De Vlaming krijgt niet het beloofde vlotter verkeer.

De Vlaamse Regering legde vandaag haar nieuw GIP vast. Dat GIP bepaalt waar de centen op vlak van mobiliteit en openbare werken in Vlaanderen naar toegaan. Het heeft met andere woorden een grote impact op het verkeer en de leefbaarheid in Vlaanderen.

Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder had bij haar aantreden in haar beleidsnota beloofd om meer middelen vrij te maken en om ook op langere termijn te werken. Het GIP moest een plan worden voor de volle vijf jaar van de legislatuur en wat betreft de grotere projecten zelfs voor tien jaar.

Bij het bekendraken van het nieuw GIP blijkt dat er van die beloftes nog maar weinig overblijft. Het nieuwe GIP telt niet voor de beloofde vijf of tien jaar, maar slechts voor drie jaar. Voor de laatste twee jaren van de legislatuur komt er weer een nieuw plan. Dat betekent dat er niet op lange termijn kan worden gewerkt en dat ook lokale besturen niet weten wat het lot is van veel projecten. Maken ze nog kans bij een tweede GIP? Niemand die het kan zeggen. De Vlaamse regering verwacht van gemeenten dat ze plannen voor zes jaar maken, maar kan blijkbaar zelf geen plan van vijf jaar op tafel leggen. Bovendien blijft het budget exact hetzelfde als de voorgaande jaren, terwijl de kosten natuurlijk wél zijn gestegen. Dat betekent dat er in de praktijk minder zal kunnen gebeuren.

Vlaams Parlementslid Jasper Pillen: “De minister had een grote omwenteling beloofd op mobiliteitsvlak. De Vlaamse Regering ging dankzij een groot plan op de lange termijn werken. Wat blijkt nu? Bij haar eerste grote werkstuk liggen die beloftes al bij het vuilnis. Er ligt geen groot plan, en al zeker niet meer middelen. De Vlaming krijgt met andere woorden niet het beloofde vlotter verkeer.”

Ook de verdeling van de middelen lijkt problematisch. Er gaat enorm veel geld naar de Stad Antwerpen. Dat staat nog los van de vele andere middelen die in de marge van de Oosterweelverbinding naar Antwerpen gaan. Het prestigeproject van de fietsersbrug over de Schelde is niet geschrapt, maar wordt gewoon betaald met een apart potje, dat natuurlijk evengoed door de Vlaamse belastingbetaler moet worden opgehoest. 

Het is in het algemeen ook niet duidelijk hoe individuele projecten gekozen werden. Er ontbreken heldere prioriteiten en een duidelijk afwegingskader. Een heel aantal projecten waarvoor al studies werden betaald en zelfs al lopende waren, worden gewoon stopgezet.

Vlaams Parlementslid Marianne Verhaert: “Heel Vlaanderen mag meebetalen voor Stad Antwerpen. Geen Vlaming zal sneller op zijn werk geraken. Tegelijkertijd kunnen zoveel gemeenten een kruis zetten over kant-en-klare en vooral broodnodige projecten om het verkeer vlotter en veiliger te maken voor iedere weggebruiker.”

Juridische kennisgeving | Privacy