Sla navigatie over

Co-housing in het Vlaamse Woonzorgdecreet is noodzakelijk

Na de hoorzittingen over de conceptnota ‘co-housing voor ouderen en voor personen met een verminderd zelfzorgvermogen’ in de commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, is het overduidelijk volgens Vlaams Parlementslid Freya Saeys: “Co-housing mogelijk maken voor ouderen is een must. Ouderen moeten ook in kleinere groepen kunnen samenwonen en zorg krijgen. Vandaag maken verschillende verouderde regels dat moeilijk of zelfs onmogelijk. Daarom streven we naar een regelluw kader, waarin ze zelf kunnen bepalen op welke manier dat ze dat doen."

De conceptnota ‘co-housing’ is een ambitieus voorstel van Open Vld dat een kader biedt voor ouderen die willen samenwonen. Hiermee wil Open Vld ouderen de mogelijkheid bieden om de regie over hun eigen leven te behouden, terwijl ze genieten van de voordelen van samenwonen en sociaal contact. Een win-win dus volgens Vlaams Parlementslid Freya Saeys. Dat kader moet ook rechtszekerheid bieden voor thuisverpleegkundigen, kinesisten om te vermijden dat zij hun ontvangen honoraria teruggevorderd zien door het RIZIV.

“Ouderen hebben het recht om te bepalen hoe en met wie ze wonen. Naast financiële voordelen zoals woon -en leefkosten delen, zijn er ook tal van praktische voordelen én vormt het een dam tegen vereenzaming. Ook is er nog een groot verschil tussen alleen wonen en een woonzorgcentrum, ” zegt Vlaams Parlementslid Freya Saeys (Open Vld). Het voorstel van Open Vld voorziet in een regelluw kader voor co-housing, zowel voor situaties waarin bewoners de volledige regie in eigen handen houden als voor situaties waarin bepaalde diensten worden uitbesteed aan een derde partij.

Weg met verouderde regels
Momenteel worden initiatieven op het gebied van co-housing voor ouderen bemoeilijkt door de bestaande regelgeving. Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) beschouwt co-housing met meer dan drie zorgbehoevende personen als een niet-erkend woonzorgcentrum, wat kan leiden tot de terugvordering van de vergoedingen van thuisverpleegkundigen en kinesisten voor een periode van vijf jaar. Open Vld wil dit probleem oplossen door co-housing expliciet op te nemen in het Vlaams Woonzorgdecreet en een duidelijk kader te creëren waarin ouderen hun keuzes kunnen maken.

Kleinere groepen, grotere vrijheid
Het liberale voorstel legt de nadruk op kleinere groepen bewoners, met een maximum van 15 personen of koppels. Dit stelt ouderen in staat om een gezellige en familiale sfeer te behouden en tegelijkertijd de handen in elkaar te slaan wat betreft de organisatie van hun dagelijkse leven.

Twee regelluwe kaders
Open Vld stelt twee regelluwe kaders voor:
Co-housing waarbij bewoners volledig zelf de regie in handen hebben: In deze situatie wordt de nadruk gelegd op minimale controle en administratieve verplichtingen. De overheid zal zich richten op de veiligheid en gezondheid van de bewoners. Co-housing waarbij bewoners bepaalde diensten uitbesteden aan een derden: In dit geval worden er bepaalde voorwaarden gesteld aan de derde partij die diensten verleent, zoals het sluiten van een dienstverleningsovereenkomst en het voldoen aan specifieke criteria. Bedoeling is om misbruik van vertrouwen te voorkomen en de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen.

Brandveiligheid en Stedenbouw
Het liberale parlementslid erkent de noodzaak om rekening te houden met brandveiligheid en stedenbouwkundige voorschriften. Het roept minister Diependaele op om snel uitvoering te geven aan de resolutie van collega Gwenny Devroe over moderne woonvormen en snel te komen tot een algemeen decretaal kader dat dit mogelijk maakt.
Open Vld is er zeker van dat dit voorstel zal bijdragen aan een meer inclusieve en diverse woonzorgsector, waarin ouderen zelf kunnen beslissen hoe ze hun eigen leven leiden. “Door een groter segment van mogelijkheden aan te bieden komt de vermaatschappijlijking van de zorg vanzelf”, aldus Freya.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder