Sla navigatie over

Dierenmishandeling mag niet onbestraft blijven

Iemand die met een veertigtal katten samenwoont, of een paard zonder schuilplaats wanneer het hagelt of stortregent. Het zijn slechts enkele van de de schrijnende toestanden waarmee de inspecteurs van Dierenwelzijn dagdagelijks geconfronteerd worden. 

6 op 10 klachten worden geseponeerd:

Het aantal vastgestelde inbreuken blijft jaar na jaar stijgen. In 2015 waren het er nog 213, in 2017 reeds 269. In totaal gaat het over een toename van 26 procent in amper twee jaar tijd. Opmerkelijk is dat het overgrote deel van deze inbreuken geseponeerd wordt. In 2015 en 2016 gaat het over 58,18% van de klachten waarbij een veroordeling uitblijft. 

De minimumboete voor dierenmishandeling bedraagt 416 euro voor particulieren en 640 euro voor professionelen. Van de 758 uitgeschreven administratieve boetes wordt het merendeel echter niet betaald. Op dit ogenblik bedragen de niet-betaalde boetes in totaal 82.067 euro.

Andere prioriteiten: 

Volgens Open Vld parlementslid Carina Van Cauter wijzen de vele seponeringen en onbetaalde administratieve boetes erop dat het parket er in bepaalde gevallen andere prioriteiten op nahoudt. Deze situatie wil ze graag anders zien: "Als we fors inzetten op opsporen, dan is het belangrijk dat er ook een gepaste straf volgt. Wie neemt het anders nog ernstig? We seponeren heel veel en zouden beter af en toe eens strenger optreden. Eventueel met een ­alternatieve straf.”

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder