Sla navigatie over

“Dit Turkije kan geen lid worden van de Europese Unie”

Zaterdag is de Turkse krant Zaman in opdracht van een openbare aanklager onder het beheer van de Turkse overheid geplaatst. Het regime van president Erdogan wil zo de kritische krant de mond snoeren. “Dit is een manifeste schending van de persvrijheid,” zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Lionel Bajart, die de Vlaamse minister-president hierover ondervroeg in het Vlaams Parlement.

“De krant werd overgenomen met een rechterlijk bevel, traangas en een waterkanon. Verschillende journalisten werden achter de tralies gegooid en ook het internet is aan banden gelegd. Dit zijn allemaal grove schendingen van de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid door het huidige regime in Ankara,” zegt Bajart.

Hij ziet dan ook geen plaats voor dit Turkije binnen de Europese Unie. “Dit Turkije, met dit regime, kan geen lid zijn van de Europese Unie. Fundamentele Europese waarden worden met de voeten getreden. Het land probeert nu de menselijke miserie van de vluchtelingen nu te misbruiken om de deur naar de Europese Unie toch open te breken en dat is onaanvaardbaar.”

In zijn antwoord veroordeelde ook de minister-president de Turkse nationalisering van de oppositiekrant Zaman scherp.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder