Sla navigatie over

Groot Liberaal Congres: een democratische doorstart

Open Vld-congres: democratische doorstart door federale kieskring en België als heldere federatie

In het tweede deel van de tweede dag van het Groot Liberaal Congres, bogen Open-Vld leden zich over politieke hervormingen. Dit land heeft immers nood aan een democratische doorstart die mensen op een betere manier kan vertegenwoordigen. “Mensen vertrouwen de politiek niet. We moeten hun stem sterker laten klinken. We bespreken vandaag daarom een aantal vernieuwende ingrepen in onze democratie, die de politiek opnieuw dichter bij de burger moet brengen,” zegt congresvoorzitter Stephanie D’Hose.

Premier verkiezen in het hele land

De Open Vld-leden pleiten voor de invoering van een federale kieskring. “Uiteindelijk zouden 20 parlementsleden uit die lijst gekozen worden,” zegt Bart Somers, die samen met Alexia Bertrand het onderdeel “democratische doorstart” trekt. “Verder wil Open Vld de verkiezingen weer dichter bij de burger brengen. De andere zetels van het parlement zouden in kleinere kieskringen gekozen worden in een proportioneel systeem.”

Het congres besliste ook dat het aantal parlementsleden drastisch verminderd moet worden. Voor het federale parlement zouden er nog 120 parlementsleden verkozen worden (waarvan 20 in de federale kieskring),” legt Alexia Bertrand uit. “Voor het Vlaams en Brussels parlement zou het aantal verlaagd worden naar respectievelijk 100 en 50.”

Na de regering krijgt de populairste kandidaat op de grootste lijst van de federale kieskring het initiatiefrecht om een regering te formeren. “In principe krijgt die hier één maand de tijd voor, tenzij de Kamer een verlenging van zijn mandaat toestaat”, zegt Somers. “Voor deelstaatparlementen geldt hetzelfde principe. Ook voor de Europese verkiezingen wordt geopteerd voor één federale kieskring.”

België als heldere federatie

Open Vld wil ons land efficiënter organiseren. “We houden naast de overkoepelende federatie 4 entiteiten over: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Oost – België,” zegt Bart Somers. “Het onderscheid tussen gemeenschappen en gewesten houdt op te bestaan. Zo komen we uit bij minder politici en een duidelijke structuur: België en 4 entiteiten.”

Het congres boog zich ook over de efficiënte werking van die federatie. Er werd beslist dat in geval van crisismomenten of in het geval van internationale verplichtingen zoals handels- of klimaatakkoorden er een scheidsrechter nodig is wanneer het overlegmodel er niet uitkomt. Dit kan op basis van het substitutierecht.

Politieke vernieuwing

De Open Vld-leden stemden ook in met de oprichting van een remuneratiecomité om zich over de lonen van politici te buigen. “Politici moeten niet over lonen van politici beslissen,” zegt Alexia Bertrand. “Het comité adviseert het parlement tweejaarlijks over eventuele aanpassingen. Zij bekijken daarbij vooral of de lonen vergelijkbaar zijn met gelijkaardige functies in andere sectoren. In het comité kunnen ondernemers, academici, ondernemers en experten zetelen.”

Open Vld pleit ook voor een radicale afbouw van het aantal kabinetten. “We bouwen die af tot maximum 8 medewerkers op Vlaams en Brussels niveau en 12 op federaal niveau,” legt Bart Somers uit. “Elke minister krijgt wel de kans om de top van de administratie die onder hem valt te benoemen. Zij blijven in functie tot een nieuwe regering de eed aflegt.”

Verder stemt het congres ook in met hoorzittingen voor kandidaat-ministers. “We volgen daarin het model van het Europees Parlement,” zegt Bertrand. “Zo kan het parlement kandidaten op voorhand controleren op hun geschiktheid. Dit versterkt de parlementaire controlefunctie.”

Overheidsbeslag en partijfinanciering

De Liberalen pleiten ook voor een verlaging van het overheidsbeslag. “Vandaag heeft de overheid een overheidsbeslag van meer dan 50%,” zegt Somers. Dit is het gevolg van een overheid die te veel taken op zich neemt. Daarom willen we een kerntakendebat, waarbij de overheid bekijkt welke taken kunnen worden afgestoten. Zo daalt het overheidsbeslag automatisch. Maar om zeker te zijn willen we invoeren dat de overheid moet overschakelen naar begrotingen op voorlopige twaalfden wanneer het overheidsbeslag dan opnieuw boven de 45% stijgt. Daarenboven moet er ook een generatietoets komen, waarbij telkens wordt gekeken of wetgeving op de lange termijn niet nadelig is voor toekomstige generaties.”

Ook rond de partijfinanciering was het congres duidelijk. “Ons congres wil dat de totale uitgaven van politieke partijen verminderen,” zegt Alexia Bertrand. “De publieke financiering zal beperkt worden tot enkele omschreven maatschappelijke doelstellingen, zoals een studiedienst of een ledenbeweging. Ook een communicatiedienst hoort daarbij, al willen we het bedrag voor (online) advertenties gelimiteerd wordt. Elke partij moet ook jaarlijks een transparant overzicht van uitgaven publiceren.”

 

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder