Sla navigatie over

Hoorzitting over ‘nudging’ in het Vlaams Parlement

De commissie Welzijn van het Vlaams Parlement organiseert vandaag een hoorzitting over “nudging als beleidsinstrument in Vlaanderen”. Nudging staat voor het positief beïnvloeden van gedrag. Aanleiding vormt de conceptnota van Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open Vld) over nudging als een mogelijk antwoord op nieuwe maatschappelijke uitdagingen.

Nudging?

De term ‘nudging’ staat voor een vorm van gedragsbeïnvloeding waarbij een subtiel duwtje in goede richting wordt gegeven zonder dat men vrijheden inperkt of verplichtingen oplegt.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Freya Saeys (Open Vld) diende eerder een conceptnota in waarin nudging aangebracht werd als een mogelijk antwoord op nieuwe maatschappelijke uitdagingen, zoals het toenemend overgewicht, de schuldenproblematiek of de energieconsumptie. De conceptnota vindt u hier.

Saeys pleit om een beslissingskader te ontwikkelen waarin de werking en waarden die men met nudging beoogt, worden geëxpliciteerd. De opstelling van zulk beslissingskader komt onder meer aan bod in de hoorzitting. Met deze en volgende hoorzittingen wil Freya Saeys de discussie over nudging in Vlaanderen aanzwengelen.

Zes experten aan het woord

De volgende sprekers zullen op de hoorzitting aantreden:

– Ignaas Devisch, professor ethiek en (medische) filosofie, UGent en Arteveldehogeschool
– Tim Smits, hoofddocent Sociale Wetenschappen, KULeuven
– Sara Willems, onderzoeksgroep Sociale ongelijkheid in de gezondheidszorg, UGent
– Olaf Moens, senior stafmedewerker gezondheidspromotie, Vigez
– Fran Bambust, communicatiespecialiste en auteur van ‘Het 7E-Model’
– Peter Van Humbeeck, medewerker Universiteit Antwerpen

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder