Sla navigatie over

Lachaert: “Economische motor draait. Alles uit de kast halen om vacatures in te vullen”

Er kwamen sinds 2014 al 187.000 jobs bij. Nog nooit zijn er zoveel Belgen aan het werk als vandaag. De werkloosheidsgraad staat op het laagste niveau in 22 jaar. “Dat is deels het gevolg van de goede internationale conjunctuur, maar ook van de inspanningen van deze regering”, meent Egbert Lachaert.

Het liberale Kamerlid begrijpt dan ook niet de uithaal van vorig premier Elio Di Rupo die zei dat er enkel miserie, miserie, miserie is gekomen in plaats van jobs, jobs, jobs. “Dat is een grove leugen. Alle economische parameters staan op groen. Ik denk dat Di Rupo het over zijn partij heeft in plaats van de stand van het land.”Het liberale Kamerlid begrijpt dan ook niet de uithaal van vorig premier Elio Di Rupo die zei dat er enkel miserie, miserie, miserie is gekomen in plaats van jobs, jobs, jobs. “Dat is een grove leugen. Alle economische parameters staan op groen. Ik denk dat Di Rupo het over zijn partij heeft in plaats van de stand van het land.”

 

Lachaert : “We verlagen de belastingen voor wie werkt en werk geeft. Zo stimuleren we de jobcreatie. Het gaat grotendeels om vaste en voltijdse jobs. Dat is positief. En daarnaast hebben we ook statuten gecreëerd voor mensen die iets willen bijverdienen, zoals de flexijobs en de deelplatformen.” Ook de zelfstandigen varen wel bij dit beleid. “Hun sociale bijdragen zijn gedaald en ze kunnen hun eerste werknemer aanwerven zonder daar ooit sociale bijdragen op te betalen. Het gevolg: meer starters!”

 

De economische motor draait dus op volle toeren, met als gevolg dat de bedrijven nu moeilijk werknemers vinden om al die vacatures in te vullen. “Dat is grotendeels de opdracht van de regio’s. Zij zijn bevoegd om de vraag en het aanbod op mekaar af te stemmen. Maar ook deze federale regering kan nog maatregelen nemen. Daarvoor moeten we niet eens buiten het regeerakkoord kleuren. We kunnen binnen dat akkoord de arbeidsmarkt nog verder flexibel maken, afspraken maken tussen de regio’s om de arbeidsmobiliteit te stimuleren en ouderen helpen om actief te blijven op de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld de band tussen loon en anciënniteit af te zwakken. Wij schrijven hen niet af. Integendeel”, aldus Lachaert.

 

Minister van Werk Kris Peeters steunt deze oproep, alsook de plannen van de Vlaamse regering in die zin. Peeters zal met de werkgevers- en werknemersorganisaties overleggen om een turbo te zetten op de activering

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder