Sla navigatie over

Lijnen: “Nood aan sensibilisering over grooming en sexting”

Uit het jaarverslag voor 2014 van Child Focus bleek dat vorig jaar het aantal dossiers rond mogelijke seksuele uitbuiting van kinderen via ICT verdubbelde tot 97. Nele Lijnen: “In de meeste gevallen gaat het over online grooming waarbij een volwassene een minderjarige benadert met seksuele handelingen als doel. Daarnaast heb je gevallen van sexting: het verzenden van seksueel getinte berichten met soms zelfs seksuele intimidatie.”

 

Er bestaat al een wet die het cybergroomen strafbaar stelt met een gevangenisstraf van 1 tot 5 jaar. “Maar we zien in de praktijk dat het niet eenvoudig is om daders te betrappen en uiteindelijk te vervolgen. Ik roep de minister van Justitie op om grondig te evalueren hoe dit beter kan.”

 

Daarnaast wijst Lijnen op het cruciale belang van het sensibiliseren van ouders, opvoeders en leerkrachten over deze problematiek. “Het is een bijzonder verontrustend fenomeen. Ouders en leerkrachten moeten beseffen dat kinderen via sociale media zeer gemakkelijk in contact kunnen komen met mensen met slechte bedoelingen. En dit vanuit de meest veilige omgeving, namelijk thuis. De problematiek aanpakken begint dus met het wijzen van kinderen op de gevaren.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder