Sla navigatie over

Nog maar 22 gemeenten leveren digitale bouwvergunningen af

Sinds de start van de digitale bouwaanvraag op 1 september 2014, kunnen al meer dan een miljoen Vlamingen gebruik maken van het systeem van digitale bouwvergunning. Zij hoeven hun stedenbouwkundige vergunning niet langer in achtvoud en op papier aan te vragen. De digitalisering maakt het indienen van een bouwaanvraag flexibeler en sneller.

De digitalisering van de bouwaanvraag is volgens Lydia Peeters ook belangrijk in het kader van de omgevingsvergunning, de integratie van milieu- en bouwvergunning in één vergunning, die in 2016 in werking zou moeten treden. Bedoeling is dat die omgevingsvergunning vanaf de eerste dag ook digitaal kan aangevraagd worden.

Omgevingsvergunning

"Het is dan ook van groot belang dat zoveel mogelijk lokale besturen starten met het digitaliseringsproces", aldus Peeters. Maar uit de cijfers blijkt dat voorlopig nog maar 22 van de 308 Vlaamse gemeenten gebruik van het digitaal omgevingsloket. "Dat toont aan dat er nog heel wat werk aan de winkel is", zegt Peeters.

Wat het aantal digitale bouwaanvragen betreft, staat de teller intussen op 161. Koploper is Mechelen met 36, gevolgd door Brasschaat met 33. "Het aantal digitale bouwvergunningen stijgt wel, maar het is cruciaal dat nu ook het aantal gemeenten dat digitale vergunningen aflevert snel de hoogte ingaat," besluit Peeters.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder