Sla navigatie over

Overheid informeert burgers in noodsituaties via sms

Communiceren in een noodsituatie is niet evident. Rampscenario’s zoals de storm op Pukkelpop en de terreuraanslagen in Brussel toonden dat aan. “Het is voor burgers niet evident om een noodsituatie in te schatten”, stelt minister ven Telecommunicatie Alexander De Croo.Wat gebeurt er? Waar ben ik veilig? Wat doe ik wel en niet? Mensen hebben nood aan concrete informatie.” Dankzij een wetsontwerp zullen mensen in een bepaalde perimeter die info voortaan snel en efficiënt krijgen via hun gsm-toestel. Dat wetsontwerp werd in de commissie Infrastructuur unaniem goedgekeurd. De onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart nam de uitrol van zo’n communicatiesysteem per sms voor de zomer nog op in haar aanbevelingen.

Voorlopers

Burgers worden vandaag in noodsituaties vooral gealarmeerd door het sirenenetwerk van het crisiscentrum, door de luidsprekers van politievoertuigen en door media (radio en TV). “Toch is het idee van massacommunicatie via sms niet nieuw”, zegt Kamerlid Nele Lijnen. Zo pasten bepaalde gouverneurs en burgemeesters het systeem al toe. “Die voorlopers worden nu in één omvattend systeem gegoten. Op die manier wordt in een noodsituatie, waar en van welke aard dan ook, hetzelfde systeem toegepast.”

Privacy

“Als liberalen raken we niet aan de privacy van burgers”, beklemtoont Lijnen. Nadat de ‘alert-sms’en’ worden verzonden naar alle actieve mobiele telefoons in een welbepaalde zone, zal de gebruikte informatie ook weer worden verwijderd. “Zo garanderen we dat gegevens, zoals de locatie van mensen, enkel worden gebruikt om burgers in veiligheid te brengen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder