Sla navigatie over

Rellen in Brussel: Katja Gabriëls pleit voor Mechels model met repressie en preventie

Afgelopen zaterdag waren er rellen in Brussel na de voetmalmatch Marokko-Ivoorkust, deze  woensdag werden een aantal winkels en wagens kort en klein geslagen aan het Muntplein. “Totaal onaanvaardbaar”, meent Katja Gabriëls. “Dit gedrag van een groep heethoofden kan en mag niet getolereerd worden en een harde aanpak, zowel door politie en justitie, is absoluut nodig.” Volgens het liberale Kamerlid zijn moeilijke situaties thuis, op school of de arbeidsmarkt nooit een vrijgeleide voor blind geweld tegen politie, handelaars, eigendom… “Er is geen excuus voor dit geweld.”

De politiemensen treffen volgens Gabriëls geen schuld. “Die agenten op het terrein verdienen al ons respect en steun. De vraag stelt zich wel of zij voldoende ondersteuning kregen van bovenaf, of ze de juiste orders kregen om krachtdadig te kunnen optreden.”

Het liberale Kamerlid meent dat de oplossing voor de hand ligt: “We moeten het Mechels model van Bart Somers toepassen in Brussel. Dat wil zeggen: een goede mix tussen harde repressie en efficiënte preventie. Alleen zo kun je respectvol samenleven in een veilige samenleving. Nultolerantie, very irritating police, Fastteams… We moeten ze nu allemaal inzetten in Brussel om duidelijk te maken dat geweld geen plaats heeft, nergens, nooit.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder