Sla navigatie over

Snel overleg plegen over regels voor ‘drones’

De federale regering heeft een Koninklijk Besluit klaar dat het gebruik van ‘drones’ in ons land moet regelen. De Vlaamse regering moet nu haar advies geven. Mathias De Clercq, Vlaams Volksvertegenwoordiger, vroeg aan de minister om nu met de federale regering en de sector samen te zitten, zodat er snel een wettelijke regeling kan ingevoerd worden. “Ons land is pionier in het gebruik van deze nieuwe technologie, maar loopt helaas achterop in de regulering ervan,” zegt de Clercq.

De federale minister van mobiliteit kondigde aan dat ze een Koninklijk Besluit klaar heeft om het gebruik van onbemande vliegtuigjes – ‘drones’ – te regelen. “Dat is geen dag te vroeg,” zegt de Clercq. “De sector vraagt al lang duidelijke regels. Meer dan 170 jonge, innovatieve bedrijven die in de sector actief zijn, willen rechtszekerheid. Want vandaag verliezen ze – door een gebrek aan die zekerheid – contracten en dat moeten we kost wat kost vermijden.”

Vooraleer de nieuwe regels in werking kunnen treden, moeten de Gewesten hun advies geven. Daarom vroeg Mathias de Clercq in het Vlaams Parlement aan de minister om niet te talmen met dat advies. “De minister moet snel overleg plegen met de sector en de federale regering, zodat het KB zonder vertraging in voege kan treden. Daarbij kunnen ook nog enkele verbeterpunten besproken worden, zoals de toegelaten maximale vlieghoogte."

In zijn antwoord gaf de minister mee zelf ook vragende partij zijn voor een snelle regeling. Hij somde ook enkele voorbeelden op van toepassingen door de overheid, zoals de inspectie van bruggen of de snelle afhandeling van verkeersongevallen. 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder