Sla navigatie over

Stakingen luchtvaartsector: “Wie ticket kocht voor geannuleerde vlucht, heeft recht op alternatieve vlucht of terugbetaling.”

Consumenten wiens vlucht geannuleerd zou worden door de aangekondigde staking bij Brussels Airport op maandag 20 juni, bij Brussels Airlines op 23, 24 en 25 juni, of bij Ryanair op 24, 25 en 26 juni, hebben recht op een alternatieve vlucht of terugbetaling Dat zegt Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker.  

Brussels Airport adviseert reizigers die op maandag 20 juni op de luchthaven moeten vertrekken, om hun vlucht om te boeken naar een andere datum. Door een nationale vakbondsbetoging in Brussel en een geplande staking van G4S, komen volgens de luchthavenuitbater heel wat vluchten in het gedrang. Ook de vakbonden van de piloten en het cabinepersoneel van Brussels Airlines dienden een stakingsaanzegging in voor 23, 24 en 25 juni. Op die data staan 525 vluchten gepland. In diezelfde periode heeft ook Ryanair acties aangekondigd (24, 25 en 26 juni).

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker laat weten dat er verschillende mogelijkheden zijn voor consumenten wiens vlucht geannuleerd zou worden of forse vertraging zou kennen. 

Wie een pakketreis boekte met daarin een geannuleerde vlucht, wendt zich best tot de organisator van die pakketreis. In de meeste gevallen is dat het reiskantoor waar je aanklopte. Dat reiskantoor zal je een gelijkwaardig alternatief aanbieden of een alternatief met bijhorende prijsvermindering. Je kunt ook de reis kosteloos annuleren en volledige terugbetaling bekomen indien de voorgestelde wijzigingen een wezenlijke impact hebben op de geboekte pakketreis. Je moet je dus geen zorgen maken over de kosten voor bijvoorbeeld je hotel. Alle aspecten van je pakketreis worden meegenomen in de oplossing die de reisorganisator voor jou uitwerkt. 

Voor wie een losstaand vliegticket kocht hangt het af van de exacte hinder die de persoon ondervindt. 

  • Wie op de eindbestemming aankomt met een vertraging van meer dan drie uur, heeft recht op een schadevergoeding, tenzij er sprake is van overmacht.
  • Als het vertrekuur van de vlucht vertraagd wordt voor ten minste 5 uur of de vlucht wordt geannuleerd, heeft de reiziger recht op een alternatieve vlucht of een terugbetaling. Daarnaast heeft de reiziger ook recht op een schadevergoeding, tenzij er sprake is van overmacht.

Die schadevergoeding bedraagt 250, 400 of 600 euro, afhankelijk van de afstand. Die schadevergoeding moet de andere gemaakte kosten van reiziger compenseren. Bijvoorbeeld de overnachting die hij los van het vliegticket boekte en de eventuele annuleringskost. 

In principe kunnen vliegmaatschappijen overmacht inroepen om de schadevergoeding te weigeren.  Stakingen door eigen personeel van een luchtvaartmaatschappij naar aanleiding van arbeidsomstandigheden wordt echter niet aanzien als overmacht. Stakingen van derden, zoals de verkeersleiding of het luchthavenpersoneel, zijn wel overmacht.  

De Bleeker verduidelijkt dat alle reizigers die geconfronteerd worden met forse vertraging recht hebben op verzorging, ongeacht de reden van de vertraging. Bij vertragingen vanaf 2 uur extra wachttijd vanaf de vertrektijd (vertrekvertraging), is de luchtvaartmaatschappij verplicht haar passagiers verzorging te bieden in de vorm:  

  • maaltijden en verfrissingen, in verhouding tot de wachttijd
  • twee gratis telefoongesprekken of e-mails overnachting in een hotel en vervoer ernaartoe, indien de luchtvaartmaatschappij de reiziger op een andere vlucht boekt.
  • Bij wijze van uitzondering kan de luchtvaartmaatschappij beslissen geen of minder verzorging aan te bieden als dat extra vertraging oplevert. 

De Bleeker roept consumenten op om hun rechten op te eisen wanneer ze daarvoor in aanmerking komen. Dat kan door direct contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij waarbij ze boekten. Er zijn ook privé-initiatieven die je daarbij helpen. Indien de luchtvaartmaatschappij zou weigeren, kunnen reizigers zich wenden tot de FOD Mobiliteit om een klacht in te dienen. Ze kunnen zich ook wenden tot de Consumentenombudsdienst (voor problemen met Belgische bedrijven) of het Europees Centrum voor de Consument (voor problemen met buitenlandse bedrijven) om gratis te zoeken naar een minnelijke oplossing. 

De Bleeker voegt er wel aan toe dat consumenten hun recht op schadevergoeding of terugbetaling kunnen verliezen wanneer ze zelf op zoek gaan naar een oplossing. Wie een vlucht zelf annuleert of omboekt, kan geen aanspraak maken op bovenstaande rechten. In die gevallen gelden de normale annulerings- of omboekingstarieven van de luchtvaartmaatschappij.  

De Bleeker: “Onze regels om de rechten van passagiers te beschermen zijn duidelijk. Als je een ticket boekte en je vlucht werd fors vertraagd of geannuleerd, heb je recht op een alternatieve vlucht of terugbetaling. Tenzij er sprake is van overmacht, heeft de consument ook recht op een schadevergoeding. Het is cruciaal dat consumenten deze rechteneisen en weten dat ze die verliezen wanneer ze hun ticket zelf annuleren of omboeken.” 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder