Sla navigatie over

Vergunningen moeten eenvoudiger

‘We hebben in Vlaanderen 194 instellingen. Dat zijn er veel te veel. We zouden wat meer ambitie moeten hebben en het kluwen van vergunningen afbouwen.’ Dat zei Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vandaag in De Zevende Dag. Ze pleit ervoor om een vergunning automatisch toe te kennen zodra de geldende termijn voor de behandeling van de aanvraag verlopen is. Vandaag is dat omgekeerd: wanneer de bevoegde overheid te laat is, wordt ze automatisch niet toegekend.

Zo gaat het in Nederland: klik hier.

In De Zevende Dag ging Rutten in op de kritiek die de Vlaamse minister-president Kris Peeters dit weekend uitte in een interview met De Tijd. Hij roept daarin op tot meer respect voor ondernemers en somt daarbij maatregelen van de federale regering op, zoals over de bedrijfswagens en de liquidatiebonus, die volgens hem maken dat ondernemers zich onheus behandeld voelen. Rutten sluit zich aan bij Peeters, maar ‘begrijpt niet dat Peeters zijn eigen CD&V-collega’s volledig onderuit haalt’.

Liberale recepten zijn de juiste voor ons land

Rutten stelde in het Eén-programma voorts dat de fiscale voorstellen die de PS eerder deze week naar voren schoof, niet werken. Volgens haar laten de Franstalige socialisten zich ook opjagen door extreemlinks, waarbij ze meteen zusterpartij MR naar voren schuift als ‘de juiste keuze’ in Franstalig België.

Voor ons is de keuze duidelijk: focus op economie

Rutten kaatst ook de bal terug naar N-VA-voorzitter Bart De Wever, die in een reactie op de PS-voorstellen Open Vld en CD&V opriep duidelijk te maken of ze voor "het PS-model" of "het N-VA-model" kiezen. "Dit is de wereld op zijn kop", aldus Rutten. "Het zou Bart De Wever sieren mocht hij kleur bekennen over wat hij zelf gaat doen" na de verkiezingen van 25 mei.

Dialoog in Oosterweel-dossier, geen polarisatie

Ze verdedigde ook het initiatief van haar partij en Groen om een nieuwe milieustudie te vragen die alle Oosterweel-tracés gelijk behandelt. ‘Er zijn nog heel wat vragen en onduidelijkheden. Laten we niet wachten tot er zich opnieuw problemen stellen, met als risico dat het hele project terug naar af gaat’, aldus Rutten, die verzekert dat de oproep ‘geen minuut vertraging’ oplevert.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder