Sla navigatie over

“Volwaardig statuut student-ondernemerschap op komst”

In het antwoord op de parlementaire vraag van De Clercq spitst Muyters zich toe op drie ambities. Ten eerste heeft hij aan zijn administratie opdracht gegeven om met hoogdringendheid een systeem uit te werken waarbij het behalen van een attest bedrijfsbeheer in één semester mogelijk wordt via een aangepast lessenpakket. De doelstelling is om het systeem begin 2016 al ingang te laten vinden. Mathias De Clercq: “Dat zal het mogelijk maken om binnen de onderwijsinstelling in één semester een attest bedrijfsbeheer te behalen, en dat al vanaf het eerste jaar. Dit is een vooruitgang ten opzichte van vandaag. Nu moeten niet-economische studenten cursussen buiten de onderwijsinstellingen gaan volgen of wachten tot na het behalen van hun bachelor om een bedrijfje te kunnen oprichten. ”

Gent als voorbeeld

Daarnaast zal de minister een oproep “ecosystemen studentensteden” lanceren. Via die oproep is het de bedoeling om middelen aan te reiken aan studentensteden om alle relevante actoren rond student-ondernemerschap (universiteiten, hogescholen, overheden, bedrijven, ondernemingsloketten, studentenorganisaties,…) samen te brengen om zo één centraal aanspreekpunt te creëren. De Clercq: “In Gent hebben we hier reeds sinds een aantal jaren ervaring mee: de Universiteit Gent en de hoger onderwijsinstellingen hebben, net zoals voor topsporters, een statuut voor student-ondernemers in het leven geroepen. Er er is ook de jaarlijkse verkiezing van de student-ondernemer van het jaar en via de werking van Student Ghentrepreneur hebben de onderwijsinstellingen en de Stad Gent de krachten gebundeld om de ondernemingszin bij studenten te stimuleren. Door dergelijke samenwerkingen in alle studentensteden te willen ondersteunen, zal het student-ondernemerschap in Vlaanderen veel beter worden gefaciliteerd..”

Het derde speerpunt van Muyters ligt buiten zijn eigen bevoegdheden. Het betreft het fiscaal en sociaal statuut van de jeugdige ondernemers. Hij streeft ernaar om de verschillen inzake het betalen van sociale bijdragen en het fiscaal ten laste zijn van de ouders tussen werkstudenten en student-ondernemers weg te werken.

Apart fiscaal en sociaal statuut

De Clercq: “Het is goed dat de minister bij zijn federale collega’s op de nodige aanpassingen op sociaal vlak aandringt. Minister Borsus heeft voorheen al in de pers gezegd naar een echt statuut student-ondernemer te willen gaan in ons land. Terecht, het is essentieel dat de student-ondernemer die zijn eerste centen verdient, niet benadeeld wordt ten opzichte van zijn collega-werkstudent.”

“De voordelen van een aantrekkelijk statuut zijn legio want hier kunnen vele start-ups uit voortvloeien die onze economie kunnen doen opbloeien. Die nieuwe maatregelen kunnen samen met het federale start-upplan, het wegvallen van de sociale bijdragen voor de eerste werknemer en nieuwe start-upondersteunende initiatieven op Vlaams niveau een ware boost geven aan nieuw ondernemerschap. Ik merk in Gent dat het student-ondernemerschap een positieve economische boost teweegbrengt in de stad. Het is een echte culturele ommeslag. Het student-ondernemerschap dat nu Vlaams en federaal op komst is, zal die trend zeker nog kunnen versterken in mijn eigen stad, in Vlaanderen en in België”, besluit de Oost-Vlaamse liberaal. 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder