Sla navigatie over

Minister Lydia Peeters roept Vlamingen op om favoriete Fietsgemeente te kiezen

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters geeft vandaag de aftrap van Fietsgemeente/Fietsstad 2024, de grootscheepse wedstrijd waarmee alle Vlamingen kunnen aangeven welke gemeente of stad volgens hen het meest fietsvriendelijk is. “Met Fietsgemeente/Fietsstad 2024 willen we in samenwerking met de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), de Vlaamse overheid en de lokale overheden het sterke fietsbeleid in Vlaanderen in de bloemetjes zetten. Iedereen die dat wil kan vanaf vandaag een stem uitbrengen, de uiteindelijke winnaars worden volgend voorjaar bekendgemaakt”, aldus minister Peeters.

Met de verkiezingen voor Fietsgemeente/Fietsstad willen minister Lydia Peeters, de VSV en de Vlaamse overheid steden en gemeenten aansporen om te zorgen voor veiliger, aangenamer en vlotter fietsverkeer. Lokale overheden die hierin het voortouw nemen en een inspirerende voorbeeldrol vervullen voor de rest van Vlaanderen, worden beloond met de titel “Fietsgemeente/Fietsstad 2024” en een geldprijs.

Negen genomineerden, drie winnaars

Net als bij de vorige edities is er een belangrijke rol weggelegd voor het grote publiek: fietsende Vlamingen hebben zelf de kans om hun favoriete fietsstad of -gemeente te nomineren. Alle Vlaamse steden en gemeenten komen daarvoor in aanmerking. Op basis van het aantal inwoners worden ze onderverdeeld in drie categorieën: klein (minder dan 20.000 inwoners), middelgroot (meer dan 20.000 inwoners) en centrumsteden. De top drie per categorie die uit de publieksbevraging naar voren komt, kan vervolgens meedingen naar de eindtitel en wordt door een vakjury onder de loep genomen. Van de in totaal negen genomineerden wordt één stad of gemeente per categorie tot winnaar bekroond.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “We zien het fietsaandeel in onze verplaatsingen alsmaar stijgen. Vanuit Vlaanderen willen we die positieve fietstendens verder stimuleren door te investeren in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur en ook in te zetten op sensibilisering. Deze legislatuur investeren we maar liefst 1,4 miljard euro. Het ultieme doel is ervoor te zorgen dat de fiets een spontane vervoerskeuze wordt bij elke korte tot middellange verplaatsing. Ook het fietsbeleid van de lokale besturen vormt hierin een belangrijke schakel. Daarom blijven we ook onze provincies en steden en gemeenten financieel ondersteunen bij het uitvoeren van fietsprojecten. Door Vlamingen mee hun favoriete fietsgemeente of stad te laten kiezen, hopen we lokale besturen te inspireren en tot actie aan te zetten. Samen zetten we onze schouders onder een fietsveilig en -vriendelijk Vlaanderen!”

Laat je stem horen!

Om de verkiezingen goed te laten verlopen is het belangrijk dat zo veel mogelijk fietsers hun mening geven. Een online stem uitbrengen kan op www.fietsgemeente.be. Het volstaat om de naam van je favoriete fietsgemeente of -stad aan te duiden en een aantal vragen te beantwoorden over de fietsveiligheid en -vriendelijkheid van de gekozen plaats. Stemmen kan tot en met 30 juni, de winnaars worden bekendgemaakt in het voorjaar van 2024.

Meer informatie: www.fietsgemeente.be

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder