Sla navigatie over

België aan top in Regenboogindex

België staat samen met Malta en Luxemburg aan de top in de Europese Regenboogindex. “Dat is goed nieuws,” zegt Alexander De Croo. “Maar we mogen niet blind zijn voor de discriminatie, ook in ons land. LGBTI-personen krijgen ook in ons land nog teveel af te rekenen met vooroordelen en zelfs geweld.”

Het is het tweede jaar dat België de tweede plaats inneemt in de Europese Regenboog-index van ILGA Europe. De jaarlijkse ranking wordt bekendgemaakt aan de vooravond van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie op zondag 17 mei.

Voortrekkersrol blijven spelen

Alexander De Croo: “België heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in het verdedigen van rechten van LGBTI-personen. We moeten dat ook blijven doen. We mogen niet tevreden zijn met die tweede plaats. We moeten op één staan. Het is onze plicht om op te komen voor gelijke rechten en discriminatie actief te bestrijden.”

Nog teveel holebi’s en transpersonen kunnen niet zichzelf zijn en leven in angst, ook in ons land. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Fundamenteel Rights Agency van de Europese Unie dat LGBTI-mensen in België banger zijn om in het publiek elkaars hand vast te houden.

Meer openheid

Bijna vier op tien LGBTI’s geeft ook aan bepaalde plaatsen te mijden uit angst te worden lastiggevallen of beledigd. Wel melden Belgische LGBTI-mensen meer dan in andere landen wanneer ze slachtoffer zijn van een incident. Belgen tonen in vergelijking met andere Europeanen ook meer openheid over hun geaardheid.

Alexander De Croo: “De strijd is voor gelijke rechten is dus nog niet gestreden. Uit de Regenboogindex blijkt dat in de helft van de Europese landen het voorbije jaar geen vooruitgang is geboekt. We kunnen ons daar niet bij neerleggen. Europa is niet enkel een verhaal van economie en veiligheid, het is ook een verhaal van mensenrechten en waarden. België moet ook Europees zijn stem laten horen.”

Steun voor bevorderen holebi-rechten

De voorbije jaren heeft Belgische ontwikkelingsbeleid onder impuls van Alexander De Croo ook extra ingezet op steun aan organisaties in partnerlanden die mensenrechten van de plaatselijke LGBTI-gemeenschap beschermen en bevorderen.

Alexander De Croo: “Het is onze plicht om gelijke rechten te bevorderen en discriminatie te bestrijden. Nog in teveel landen leven mensen in angst enkel en alleen om wie ze zijn en van wie ze houden. België wil organisaties en activisten ondersteunen die, vaak op gevaar van eigen leven, vechten voor iets dat groter is dan henzelf.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder