Sla navigatie over

Brussels parlementslid Carla Dejonghe laat de ‘alleenwoners’ niet los

Open Vld-parlementslid Carla Dejonghe, tevens voorzitter van de belangenvereniging voor alleenwoners all1 vzw, lanceert een nieuwe enquête om een beter inzicht te krijgen in de noden en eventuele problemen van de grote groep alleenwoners. Een ‘alleenwoner’ is elke persoon die alleen woont, met of zonder kinderen, al dan niet in een latrelatie, en die financieel alleen instaat voor zijn of haar onderhoud. In grote steden zoals Brussel bestaat de helft van de huishoudens uit 1 persoon en hun aantal neemt nog verder toe. Het onderwerp blijft dus brandend actueel, behalve op de politieke agenda...

Carla Dejonghe: “Ik lanceerde 6,5 jaar geleden een eerste enquête onder de Brusselse alleenwoners. In 2015 volgde dan de oprichting van belangenvereniging all1, waarmee we meer aandacht willen vragen voor de manier waarop de grote groep alleenwoners op verschillende vlakken benadeeld wordt. Met alle nieuwe inzichten die we de afgelopen jaren verworven hebben, was het nu tijd voor een nieuwe aangepaste enquête gericht op alle Belgische alleenwoners.”

De resultaten van de enquête zullen na afloop uitvoerig voorgesteld worden. Dejonghe hoopt de behoeften van de alleenwoners opnieuw hoog op de politieke en maatschappelijke agenda te kunnen plaatsen. Tegelijkertijd is het een manier om de wetenschap aan te sporen meer onderzoek te verrichten naar alleenwoners. Want ondanks hun diverse samenstelling, blijven onderzoekers zich voornamelijk toespitsen op alleenstaande moeders in armoede. “Zij vormen inderdaad een zeer kwetsbare groep, maar er is ook nood aan wetenschappelijke data over bijvoorbeeld kinderloze alleenwoners. We mogen namelijk niet uit het oog verliezen dat de alleenstaande Belg zonder kinderen al sinds jaar en dag de zwaarst belaste categorie van alle OESO-lidstaten is.”, aldus Carla Dejonghe.

De enquête is zowel in het Nederlands als in het Frans beschikbaar:
Nederlandstalige enquête
Franstalige enquête

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder