Sla navigatie over

Dag van de Meertaligheid op zaterdag 26 september

Op zaterdag 26 september 2020 wordt voor het eerst de Brusselse Dag van de Meertaligheid georganiseerd. Minister voor de Promotie van de Meertaligheid in Brussel Sven Gatz kondigde die dag al aan in zijn visienota die hij vorig jaar in december aan de Brusselse volksvertegenwoordigers voorstelde. Er was een ruime eensgezindheid om voor Brussel een stevig beleid voor de meertaligheid uit te rollen.

De Dag van de Meertaligheid wil iedereen die met meertaligheid in Brussel begaan is, samenbrengen, ruimte geven aan uitwisseling van plannen en ideeën en kennismaken met andere talen.

De dag wordt op gang geschoten door de voorzitter en de ondervoorzitter van het Brussels parlement, Rachid Madrane en Guy Vanhengel. Tijdens de voormiddag lanceert minister Gatz in het halfrond van het Brussels parlement de nieuwe Raad voor Meertaligheid. Wie zit er in die raad, wat is het doel ervan? Vervolgens zal het initiatief BeTalky en het logo van de Brusselse meertaligheid voorgesteld worden. Stand-up comedian Dena Vahdani bekijkt meertaligheid eens van een andere meer luchtige kant.

In de namiddag komt het praktische werk aan bod. Het Huis van het Nederlands organiseert in de Spiegelzaal van het parlement conversatietafels waarbij je al doende van elkaar andere talen leert. De dag eindigt met een apero in meertalige stijl.

Volg de Brusselse Dag van de Meertaligheid rechtstreeks via livestream

Door de covid-maatregelen kan helaas niet iedereen in het Brussels parlement de Dag van de Meertaligheid fysiek volgen. Daarom is alles via livestream vanuit het Brussels parlement te bekijken. Na de voorstelling van de Raad voor Meertaligheid kan elke deelnemer aan een Q&A deelnemen.

Neem deel aan de voorstelling van de Raad voor Meertaligheid via YouTube
Neem deel aan de conversatietafels via Het Huis van het Nederlands
Bekijk hier het volledige programma in detail.

Volg ook de Europese Dag van de Meertaligheid

Ook het Europees parlement organiseert op zaterdag 26 september zijn Dag van de Meertaligheid. Dankzij de meertaligheid kunnen immers alle EU-burgers in de 24 officiële talen van de EU volgen wat hun volksvertegenwoordigers doen. Taaldiversiteit is overigens een belangrijk deel van de fundamentele waarden in de Europese verdragen. Die meertaligheid wil het EU-parlement dan ook in beeld brengen.

Volg de EU-Dag van de Meertaligheid via  https://www.europarl.europa.eu/visiting/multilingualism-day

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder