Sla navigatie over

Geneesmiddelentekort oplossen vergt krachtige aanpak

Meer dan 300 andere geneesmiddelen zijn volgens het Federaal Gezondsheidsagentschap momenteel onbeschikbaar. In werkelijkheid zijn het er nog een pak meer. Vorig jaar waren er maar liefst 3.044 meldingen van onbeschikbare geneesmiddelen. Kamerlid Robby De Caluwé ondervroeg minister Vandenbroucke over de kwestie tijdens het vragenuur in de Kamer: “Achter deze cijfers zitten mensen, patiënten, voor wie hun geneesmiddelen vaak levensnoodzakelijk zijn.”

Vorig minister van volksgezondheid Maggie De Block zette vorige legislatuur al een aantal stappen om de tekorten aan te pakken en zelf heeft De Caluwé ook al initiatieven genomen om de problematiek op te lossen. Voor heel wat tekorten is dat inmiddels ook het geval. Maar, zo zegt De Caluwé, voor veel medicijnen is dat op vandaag nog niet het geval: “Er zijn tekorten aan bijvoorbeeld trombose- en astmamedicatie. Deze tekorten leiden ertoe dat patiënten soms operaties moeten ondergaan die vermeden kunnen worden met de gepaste medicatie.”

De Caluwé stipte ook een andere probleem aan: “De laatste jaren is er een echte race-to-the-bottom ontstaan. Prijzen van geneesmiddelen dalen en blijven dalen tot op het punt dat farmaceutische bedrijven hun productie stopzetten, niet meer investeren waardoor er vaker fouten gebeuren in de productie en hun middelen vooral naar die afzetmarkten brengen waar de prijzen het hoogst zijn. Dit is een evolutie die we moeten stoppen. Daarnaast is het ook de hoogste tijd om terug meer te gaan produceren in Europa zodat we minder afhankelijk zijn van China en andere grootmachten.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder