Sla navigatie over

Parlementslid Tom Ongena: “Radicalisering is nooit een antwoord. Heb de moed er tegenin te gaan”

De voorbije vijf jaar nam het rechts-radicalisme in onze samenleving sterk toe. Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) waarschuwt nu voor een verdere stijging. Tom Ongena, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, maakt zich zorgen over de ernst van het extremisme. “Sommigen vinden geweld een legitiem middel. Daardoor stijgt het risico op gewelddadig rechts-radicalisme. We moeten dat gevaar ernstig nemen. Radicalisering is nooit een antwoord. Het maakt de tegenstellingen groter, versterkt het wij-zij denken en eindigt altijd in geweld. Als het niet verbaal is, dan jammer genoeg wel fysiek”, zegt Ongena.

Onze veiligheidsdiensten zijn al meer dan een week met man en macht op zoek naar Jürgen Conings; de sterk bewapende terreurverdachte die dreigt met aanslagen. Hij staat ook op de OCAD-lijst van potentieel gewelddadige extremisten. Hetzelfde OCAD dat al een tijdje waarschuwt voor een sterke toename van rechts-extremisme in onze maatschappij. In onze buurlanden werden er al aanslagen gepleegd en zelfs politici vermoord. Bij ons was er de brandstichting in Bilzen, waarvan de verdachte ondertussen ook uit rechts-radicale hoek blijkt te komen. De Vlaamse Regering blijft gelukkig niet bij de pakken zitten. Ze heeft dan ook belangrijke preventieve bevoegdheden in de bestrijding van dat radicalisme. Zo keurde ze vorige vrijdag een nieuw actieplan tegen radicalisering goed.

Vlaams Parlementslid Tom Ongena stipt aan dat de steunbetuigingen voor de terreurverdachte groot en talrijk zijn; vooral op sociale media: “Dit toont aan dat veel mensen vatbaar zijn voor radicale ideeën. Het is dan ook écht van belang dat we de dialoog blijven aangaan en opzoeken. Dat is een taak van ons allemaal.”

“We staan vandaag voor een cruciale keuze. We kunnen zwijgen, dit wegmoffelen en wegkijken of we kunnen het probleem benoemen en er iets aan doen. Mijn keuze en oproep is duidelijk: laat u niet intimideren door beledigingen, haatberichten en dreigementen. Dat eindigt in zelfcensuur en is het grootste cadeau dat we extremisten kunnen geven. Heb de moed er tegenin te gaan; op een verstandige manier. Dus niet door zelf te beledigen, mensen in een hoek te duwen of te marginaliseren. Ook niet door te ontvrienden – iets wat we nu vaak zien – want zo sluiten we hen nog meer op in hun echokamers. En we weten dat een samenleving waarin wordt ontvriend, uiteindelijk eindigt in een samenleving vol vijanden, haat en geweld. Te veel mensen hebben te lang voor onze democratie gestreden om ze nu te grabbel te gooien en aan extremisten over te laten”, besluit Ongena.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder