Sla navigatie over

Gabriels wil met nieuw wetsvoorstel potentiële daders beter opvolgen in afwachting van proces​

Wie vrij is onder voorwaarden in afwachting van zijn proces moet beter opgevolgd worden. Dat stelt Open Vld-Kamerlid Katja Gabriëls. Daarom diende ze eind december al een wetsvoorstel in dat ervoor moet zorgen dat wanneer iemand ‘vrij is onder voorwaarden’, deze voorwaarden sowieso blijven gelden tot er een uitspraak ten gronde is. Ze reageert daarmee op de brief van de ouders van Julie Van Espen en de aanbevelingen van de Hoge Raad van Justitie.
Een verdachte van een misdrijf kan vrijgelaten worden onder het stelsel “vrijheid onder voorwaarden”. Deze voorwaarden kunnen vandaag door de onderzoeksrechter worden opgelegd voor een duur van maximum drie maanden. Na die termijn volgt er normaal gezien een evaluatie, waardoor de termijn verlengd kan worden. Maar het probleem is dat die evaluatie amper gebeurt of de verlenging van de voorwaarden niet aangevraagd wordt, waardoor potentiële daders op vrije voeten lopen en niet opgevolgd worden. Met een nieuw wetsvoorstel wil Open Vld-Kamerlid Katja Gabriëls daar verandering in brengen. Het wetsvoorstel komt er naar aanleiding van het rapport van de Hoge Raad van Justitie dat felle kritiek had op de werking van justitie naar aanleiding van de zaak Julie Van Espen.
Gabriëls: “Daders die voorlopig vrij zijn in afwachting van hun proces moeten vandaag maximaal drie maanden voldoen aan verschillende voorwaarden tot er een definitieve uitspraak volgt. Maar vaak duurt het langer dan drie maanden voor er een uitspraak ten gronde is. Daders worden dan te weinig opgevolgd, waardoor het kan zijn dat ze nieuwe feiten plegen. Dat moeten we vermijden. We willen dat die voorwaarden onbeperkt opgelegd blijven tot er een uitspraak ten gronde is. Zo verliezen politie en jusititie potentiële daders niet uit het oog.”
Gabriëls wijst er ook op dat het parlement al werk maakte van de onmiddellijke aanhouding, waardoor daders bij recidivegevaar onmiddellijk kunnen aangehouden worden in afwachting van hun proces.
Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder