Sla navigatie over

Justitie krijgt 18.000 nieuwe laptops

In Brussel zijn vrijdagnamiddag de eerste 3.500 nieuwe laptops geleverd van de in totaal 18.000 die de komende maanden aan de magistraten en medewerkers van justitie worden uitgedeeld. Met die operatie wil minister van Justitie Vincent Van Quickenborne justitie uit het digitaal moeras trekken. Ons land is volgens de Europese Commissie immers een van de meest digitaal achtergestelde landen in Europa op het vlak van justitie. “We willen justitie sneller, menselijker en straffer maken”, zegt de minister. “Digitalisering is een absolute voorwaarde om dat mogelijk te maken.”

Justitie in België heeft een enorme technologische achterstand. Opeenvolgende digitaliseringsprojecten in het verleden mislukten, en de laptops waarover de justitiemedewerkers beschikken zijn sterk verouderd. Bovendien beschikken heel wat medewerkers ook niet over een laptop, waardoor telewerken onmogelijk is.

“Ongeveer de helft is ouder dan 8 jaar en er zijn zelfs medewerkers die zich moeten behelpen met exemplaren van meer dan 11 jaar oud”, klinkt het bij justitie zelf. “Ook de software is achterhaald. Zo maakt justitie nog steeds gebruik van Office 2013, een systeem dat vanaf volgend jaar niet meer zal ondersteund worden.”

Vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil nu justitie de 21e eeuw binnenloodsen en investeert daarin de komende jaren 100 miljoen euro. De eerste stap is alle medewerkers uitrusten met moderne laptops met de nieuwste software. Dit jaar worden 12.000 nieuwe laptops geleverd met Office 365, en volgend jaar komen er daar nog eens 6.000 bij.

“Er werken bij justitie heel veel gemotiveerde mensen maar het verouderde materiaal waarmee ze moeten werken leidt vaak tot frustratie”, zegt minister Van Quickenborne. “Dat is onaanvaardbaar en onze mensen verdienen beter. Daarom voorzien we nu voor elk van hen een nieuwe laptop en schakelt justitie over op Office 365. Een concrete en grote stap vooruit om justitie sneller en efficiënter te laten werken.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder