Sla navigatie over

Liekens & Verhaert: “Wie bij Europa wilt horen, neemt vrouwenrechten serieus. Simpel”

Net nu wereldwijd wordt gewaarschuwd voor een ‘schaduwpandemie’ van partnergeweld door de huidige COVID-crisis, willen landen als Polen, Turkije, Bulgarije, Slowakije en Hongarije zich aan internationale afspraken omtrent de strijd tegen huiselijk geweld onttrekken. In een resolutie roepen Kamerleden Goedele Liekens en Marianne Verhaert (Open-Vld) alle Europese landen op om de Conventie van Istanbul te ratificeren. “Als we in Europa partner- en huiselijk geweld serieus willen nemen, is dit absoluut noodzakelijk”, zeggen Liekens en Verhaert. “Een papiertje ondertekenen is al te gemakkelijk, nu is het tijd voor actie!”

Overal ter wereld zitten mensen gedwongen thuis, omdat inperkingsmaatregelen nodig zijn om deze pandemie te verslaan. Maar thuis is niet voor iedereen een veilige plek.Veel slachtoffers van huiselijk geweld bevinden zich in afzondering in een gevaarlijke omgeving, opgesloten met degene die hen misbruikt, zonder uitweg en zonder toegang tot de hulpdiensten.

Enorme stijging

Uit cijfers blijkt dan ook dat sinds de uitbraak van het coronavirus het geweld tegen vrouwen en kinderen en vooral huiselijk geweld enorm is toegenomen. In Frankrijk steeg het aantal meldingen na slechts één week lockdown in maart met 32%. In ons land ging het in lente van dit jaar zelfs over 70% meer gevallen (bron: Euractiv). Sinds de start van de pandemie noteerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een stijging van 60% in noodoproepen van vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld in Europa.

En net nu hebben landen als Polen en Turkije aangekondigd zich te willen terugtrekken uit de Conventie Van Istanbul (voluit ‘het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (2011). Bovendien zetten Bulgarije, Slowakije en Hongarije het ratificeringsproces van de Conventie definitief stop. In die internationale afspraak engageert een land zich om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld in al zijn vormen aan te pakken en te voorkomen, om slachtoffers te beschermen én daders te vervolgen. “Het biedt een allesomvattend juridisch kader om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te bestrijden. Het is het eerste – en tot op de dag van vandaag het belangrijkste – juridisch bindend instrument”, stelt Liekens.  “Dat landen zich nu hieraan onttrekken is een schande. Het is cruciaal dat alle Europese landen dit samen veroordelen én ook aanpakken. Dat er nu landen zijn die zich hieruit willen terugtrekken, is een zeer slechte zaak voor de vrouwen. Europa dient dit samen aan te pakken”, meent Liekens. 

Schaduwpandemie 

Turkije en Polen maakten eerder bekend dat ze zich willen terugtrekken uit de Conventie van Istanbul. Bulgarije, Slowakije en Hongarije hebben het ratificeringsproces van de Conventie definitief stopgezet. “Een bijzonder jammere zaak. Dat toont aan dat gendergerelateerd geweld niet au sérieux wordt genomen. Ook de timing is schrikwekkend: de beslissing tot terugtrekking komt net wanneer de Verenigde Naties waarschuwen voor de zogenaamde “schaduwpandemie” van toenemend gendergerelateerd en huiselijk geweld door de huidige COVID-19-crisis. We moeten dit serieus nemen én gezamenlijk aanpakken! Dit is prioritair en –helaas soms letterlijk- van levensbelang”, stelt Verhaert.

Het doel van de resolutie is drieledig:

  1. Turkije en Polen te verzoeken zich niet terug te trekken
  2. De Europese Unie te verzoeken om over te gaan tot de ratificatie (zoals gevraagd door het Europees Parlement)
  3. andere EU-lidstaten die hebben ondertekend, maar nog niet geratificeerd, verzoeken om over te gaan tot ratificatie

De resolutie is zonet aangenomen in plenaire zitting in de Kamer.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder