Sla navigatie over

Parlementslid Maurits Vande Reyde: “Zet de miljoenen Lotto-opbrengsten van de Vlaamse overheid in voor de strijd tegen gokverslaving”

De Vlaamse overheid kreeg in 2019 een bedrag van 32,2 miljoen euro van de Nationale Loterij. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) opvroeg bij Minister van Begroting Matthias Diependaele. In totaal keerde de Nationale Loterij aan alle overheden in ons land ruim 50 miljoen euro uit.

Als gevolg van de bijzondere financieringswet krijgt elke gemeenschap een bepaald percentage van de te verdelen winst van de Nationale Loterij toegewezen. Voor Vlaanderen hadden we het afgelopen jaar over 32,2 miljoen euro en voor alle overheden tezamen kwamen we uit op 50 miljoen euro. Opvallend is dat die bedragen gewoon terechtkomen in de algemene middelen. Ze kunnen dus aan eender wat worden uitgegeven. “Daarmee is het in de realiteit een verkapte belasting; eentje die veelal betaald wordt door mensen in een sociaal kwetsbare positie. Dat is op zijn minst merkwaardig te noemen”, zegt Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde.

Het Vlaams Parlementslid uit Diest stelt daarom voor om een specifiek gedeelte van de Vlaamse Lottogelden rechtstreeks in te zetten voor de preventie en bestrijding van gokverslaving. Jaarlijks worden in ons land honderdduizenden gevallen van problematisch gokken gesignaleerd. Zo werden er in 2018 nog 353.312 Belgen uitgesloten van gokken. Dat is het grootste aantal ooit en een stijging van 50 procent op 5 jaar tijd. Meer nog, volgens experts is 5 procent van de Belgische volwassenen een probleem- of risicogokker. Dat komt neer op 467.081 mensen. De gevolgen daarvan zijn niet min. Financieel en emotioneel verkeren gokverslaafden in een soortgelijke situatie als bij afhankelijkheid van drugs of alcohol.

De Nationale Loterij keert zijn inkomsten jaarlijks uit aan verschillende zaken. Zo vloeide er in 2016 185,3 miljoen euro naar cultuur (6,5%), sportevenementen (2,9%), wetenschappelijk onderzoek (1,2%), humanitaire doelen (62%) en dus ook naar overheden (27,4%).

Maurits Vande Reyde besluit: “Uiteraard bevindt niet elke Lottospeler zich in een problematische situatie. Verbieden heeft dan ook weinig zin. Op zijn website noemt de Nationale Loterij zich echter wel ‘De grootste mecenas van het land’. Dat is toch een merkwaardige titel, wanneer je je bedenkt dat hun middelen in werkelijkheid een verborgen belasting zijn voor sociaal kwetsbare groepen. Het minste wat de Vlaamse overheid nu kan doen, is een deel van het bedrag dat zij ontvangen rechtstreeks inzetten om problematisch gokken tegen te gaan.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder