Sla navigatie over

Open Vld: “Vlaamse adoptieregeling moet vanaf nul herzien worden”

Volgens Open Vld moet de adoptieregeling in Vlaanderen vanaf nul herzien worden. Dinsdag wordt in het parlement een kritisch rapport van de Vlaamse Ombudsman besproken. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) wil dat de regels voor elke adoptieouder hetzelfde zijn. Er heerst volgens hem te grote willekeur in de huidige procedures en te veel verspilling van subsidies voor adoptieorganisaties. Bij interlandelijke adoptie moeten de banden met landen die geen volledige zekerheid kunnen bieden over betrouwbare procedures, stopgezet worden.

Dinsdag wordt in het parlement het zeer kritische rapport van de Vlaamse Ombudsdienst over adoptie in Vlaanderen besproken. De ombudsman trekt aan de alarmbel over de jarenlange wachttijden voor kandidaat-adoptieouders. Sommige ouders kregen op willekeurige basis voorrang op de lijst, anderen moeten meer dan tien jaar wachten. Over interlandelijke adoptie loopt er tegelijk een onderzoek door een expertenpanel. De resultaten daarvan worden deze zomer verwacht. In Nederland besliste men begin deze maand al om interlandelijke adoptie stop te zetten door onoplosbare problemen.

Vande Reyde pleit naar aanleiding hiervan voor een volledige herziening van het adoptielandschap: “We hebben in Vlaanderen een agentschap adoptie, een steunpunt en drie adoptieorganisaties. Die laatsten krijgen jaarlijks meer dan één miljoen euro aan subsidies. Daartegenover staan vorig jaar slechts 39 effectieve adopties, waarvan 16 binnenlandse. Dat zijn veel te veel middelen voor een te mager resultaat. Er moet efficiënter en professioneler gewerkt worden. Het is tijd om er met de bezem door te gaan.”

De procedures moeten volgens het parlementslid van nul af aan herzien worden. “Ouders krijgen nu op willekeurige basis voorrang. Homokoppels maken bij buitenlandse adoptie bijna geen kans. De wachtlijst groeit ondertussen aan tot 823 gezinnen. De regels moeten eerlijk zijn voor iedereen. Er zou ook meer gewezen moeten worden op de mogelijkheden rond pleegzorg, waar kinderen in nood soms geen gezin vinden”, aldus Vande Reyde.

Volgens Vande Reyde moeten bij interlandelijke adoptie de banden met landen die geen betrouwbare adoptieprocedures hebben, doorgeknipt worden: “Er was in het verleden te vaak twijfel of kinderen wel vrijwillig door hun ouders werden afgestaan. Interlandelijke adoptie kan blijven bestaan, maar de wantoestanden moeten aangepakt worden. Er moet absolute zekerheid zijn dat de organisaties in herkomstlanden betrouwbaar zijn. Daarom is het beter om met een beperkt aantal landen te werken, die betrouwbare adoptieprocedures hebben.”

“Er moet voor adoptiekinderen uit andere landen in Vlaanderen ook veel meer aandacht zijn voor nazorg en ondersteuning bij eventuele vragen over hun afkomst. Die vragen komen meestal pas naar boven op latere leeftijd. Daar is nu te weinig oog voor. De conclusies van het expertenpanel interlandelijke adoptie zullen cruciaal zijn om te beslissen met welke landen we kunnen verderwerken”, besluit Vande Reyde.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder