Sla navigatie over

Restaurants en cafés moeten geen omzetverlies van 60% aantonen voor steun

De komende periode zullen alle restaurants en cafés kunnen rekenen op een bedrag van tien procent van hun omzet vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Op vraag van Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld) heeft minister van Economie en Werk Hilde Crevits bevestigd dat cafés en restaurants die dicht moeten sowieso op Vlaamse steun kunnen rekenen. Ze moeten dus geen omzetverlies aantonen. “Dat is goed nieuws, want heel wat restaurantuitbaters vreesden dat ze geen steun zouden ontvangen omdat ze niet onder de 60 procent-voorwaarde vallen. Ze draaiden reeds omzet vanaf 1 oktober en daardoor twijfelen ze nu of ze wel zouden starten met afhaalmenu’s, want dan dreigen ze boven die drempel uit te komen en dus elke steun mis te lopen”, zegt Ongena.

De federale en deelstaatregeringen beslisten afgelopen vrijdag tijdens het overlegcomité om de maatregelen die de stijgende coronabesmettingen moeten indijken, nog te verstrengen. Vooral de horeca is het kind van de rekening: cafés en restaurants moeten vanaf maandag een maand lang de deuren sluiten, al volgt na twee weken wel een evaluatie. Ook andere ondernemers, zoals toeleveranciers voor de horeca, worden daardoor zwaar getroffen.

De verschillende regeringen voorzien wel een fors steunpakket voor de betrokken ondernemingen. Op vraag van Open Vld-parlementslid Tom Ongena bevestigde Vlaams minister Hilde Crevits dat ondernemingen die minstens 60 procent omzetverlies lijden in de periode tussen 1 oktober en 15 november aanspraak zullen kunnen maken op een bedrag van tien procent van hun omzet van vorig jaar. Restaurants en cafés moeten dus niet aantonen dat ze omzetverlies lijden. Omdat zij gesloten zijn hebben ze automatisch recht op tien procent van hun omzet vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Onder meer Vlaams Parlementslid Tom Ongena had daar eerder al zijn bezorgdheid over geuit. “Heel wat restaurantuitbaters vreesden dat ze geen steun zouden ontvangen omdat ze niet onder de 60 procent-voorwaarde vallen. Ze draaiden reeds omzet vanaf begin oktober en daardoor twijfelen ze nu of ze wel zouden starten met afhaalmenu’s te maken, want dan dreigen ze boven die drempel uit te komen en dus elke steun mis te lopen. Deze verduidelijking van de maatregel is dus goed nieuws”, zegt Ongena.

De omzetsteun moet getroffen ondernemingen vooral helpen om de lopende vaste kosten te kunnen blijven betalen. Daarnaast blijven ook andere Vlaamse steunmaatregelen, zoals de regeling rond de handelshuurovereenkomst, lopen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder